Er is vrijdag 18 oktober een akkoord bereikt met het kabinet en werkgeversorganisaties over eerder stoppen met werken als je zwaar werk hebt: de Regeling Vervroegd Uittreden (RVU). Goed nieuws, maar voor medewerkers in de bakkerijen betekent dit akkoord niet dat je nu automatisch recht hebt op deelname aan de zwaarwerkregeling. Hoe dit zit en wat er nu moet gebeuren in de bakkerssector, lees je in dit artikel.
In de huidige cao voor industriële bakkerijen staat dat je eerder kunt stoppen bij zwaar werk als er sprake is van:
Doordat wederzijdse vrijwilligheid vereist is, biedt deze regeling geen afdwingbaar recht. Als medewerker kun je aan alle criteria voldoen, maar als je werkgever niet akkoord gaat, kun je niet eerder stoppen. De inzet voor de komende cao-onderhandelingen is dat je gebruik kunt maken van de RVU zodra je aan de criteria voor zwaar werk voldoet: de RVU moet een recht worden.
Volgens de huidige cao is er sprake van zwaar werk als de medewerker:
Uit de cao-enquête bleek dat veel medewerkers in de industriële bakkerijen eerder stoppen bij zwaar werk een belangrijk onderwerp vinden: twee op de drie bakkers gaven dit aan. Driekwart van de medewerkers is ook bereid hiervoor in actie te komen. Zonder de actiebereidheid van de FNV’ers met zwaar werk was het landelijke akkoord er nooit gekomen. Dit geldt ook voor de bakkers-cao: verbeteringen komen alleen binnen handbereik als zoveel mogelijk medewerkers in de bakkerijen laten zien dat dit belangrijk is.
Op 4 november starten de onderhandelingen voor de nieuwe cao Industriële Bakkerijen. Een goede regeling om eerder te kunnen stoppen met werken wordt daarin een belangrijk punt. Hoe meer mensen uit de bakkerijen daarachter staan, hoe sterker we de onderhandelingen ingaan.
Laat zien dat er een goede regeling in de bakkers-cao moet komen waarmee eerder stoppen bij zwaar werk een recht wordt. Doe mee met de fotopetitie. Vraag ook je collega’s om mee te doen, want samen bereik je meer. Nog geen lid? Dan is dit het moment om je aan te sluiten. Hoe meer leden, hoe sterker we staan aan de onderhandelingstafel.
RVU staat voor Regeling Vervroegd Uittreden. Deze regeling geeft je bij zwaar werk recht op een uitkering tot aan je pensioen, waardoor je eerder kunt stoppen met werken. Je kunt gebruikmaken van de RVU vanaf drie jaar voor je AOW-leeftijd. De regeling zou tot en met 2025 gelden, maar is nu voor onbepaalde tijd afgesproken. Er zijn wel momenten gepland om de regeling te evalueren.
Je werkgever betaalt de RVU-uitkering. De RVU is eigenlijk een belastingmaatregel: tot 2021 moest de werkgever over de RVU-uitkering 52% belasting betalen (de ‘RVU-heffing’), wat het erg duur maakte. Deze heffing werd tijdelijk opgeheven tot en met 2025, waardoor het voor mensen met zware beroepen makkelijker werd om eerder te stoppen met werken. Deze regeling is nu voor onbepaalde tijd afgesproken, met diverse evaluatiemomenten.
De hoogte van de uitkering is gekoppeld aan het bedrag waarover de werkgever geen belasting (de RVU-heffing) hoeft te betalen, gelijk aan de hoogte van de AOW. In 2024 is dit € 2.182 bruto. Er is in het nieuwe akkoord afgesproken dat er € 300 per maand extra belastingvrij mag worden uitgekeerd. Dit is echter geen vanzelfsprekendheid: de vakbonden en werkgevers beslissen of dit nodig is.
In het landelijke akkoord is afgesproken dat de RVU geldt voor medewerkers met zwaar werk. Werkgevers en werknemersorganisaties spreken aan de cao-tafel af wanneer er sprake is van zwaar werk. Dit was ook de inzet van de vakbonden; de sectoren weten zelf het beste of er sprake is van zwaar werk. Vanaf drie jaar voor de AOW-leeftijd kan deze groep van de regeling gebruikmaken.
Nee, de cao-tafel bepaalt wat zwaar werk is. Het kabinet, werkgevers en vakbonden gaan werken aan modellen die objectieve criteria voor zwaar werk kunnen vaststellen.
In de cao voor ambachtelijke bakkerijen zijn geen afspraken opgenomen over de RVU. Eerder stoppen met werken is daardoor geen mogelijkheid. Uit interviews blijkt dat dit een probleem is. De cao voor ambachtelijke bakkerijen loopt af op 28 februari 2025. De cao-enquête is gestart, waarin je kunt aangeven wat jij belangrijk vindt. Dit is de eerste stap die jij en je collega’s kunnen zetten voor een goede cao.