De cao-onderhandelingen voor industriële bakkerijen van 4 december zijn geklapt. Werkgevers waren aan zet en deden een tegenvoorstel. Uit dit voorstel blijkt dat de boodschap van de vakbonden nog steeds niet overkomt: een loonbod onder het inflatieniveau en RVU niet als recht verankerd in de cao. De vakbonden constateren dat verder praten geen zin meer heeft en gaan de achterban raadplegen over vervolgacties.
Werkgevers stellen een loonsverhoging voor van 2% in april 2025 en 1% in oktober. Dat is een schamele 3%. Doordat je dit niet per januari 2025 krijgt, is het effectief veel minder dan 3% het komende jaar in euro’s. En je rekent in euro’s je boodschappen en de huur af, niet in procenten! Daarnaast is het onder de verwachte inflatie van 2025, wat zou betekenen dat we de inhaalslag die we bij de vorige cao hebben afgesproken weer inleveren. Dat mag niet gebeuren!
Vanaf de eerste onderhandelingsronde waren de bonden duidelijk over de zwaar werk-regeling (RVU). Dit moet een recht worden. De werkgever mag niet het laatste woord hebben omdat hij een medewerker niet kan missen. Nee, als je meer dan twintig jaar in de sector hebt gewerkt, waaronder ploegendiensten, dan heb je al lang verdiend om dit zelf te beslissen. Daarnaast is er ruimte om het RVU-bedrag te verhogen met € 300 bruto per maand volgens de nieuwe landelijke afspraken die ingaan per 1 januari 2026. Het bakkerspensioen is niet hoog; die € 300 is noodzakelijk. Ook de tweede stap in de vitaliteitsregeling die werkgevers voorstellen is volstrekt onvoldoende. Werkgevers hebben geen respect voor de oudere medewerker.
Het bod dat er nu ligt, is geen serieus bod. Daarnaast was het de vijfde en laatst geplande onderhandelingsronde. Werkgevers bewogen niet op RVU en vitaliteit. Daarom vroegen de vakbonden om een eindbod. Werkgevers gaven aan graag informeel verder te praten en geen eindbod te willen doen. Daar gaan wij niet in mee. Eerder informeel overleg heeft ook niet of nauwelijks tot verbeteringen geleid. Werkgevers hebben tijd genoeg gehad. We hebben sterk het idee dat werkgevers de onderhandelingen willen rekken. Wij trekken nu de conclusie dat we uitonderhandeld zijn en daarom gaan we nu met jou in gesprek over hoe we verder moeten.
De komende weken worden er bijeenkomsten georganiseerd door het hele land. Tijdens deze bijeenkomsten bepaal jij hoe je verder wilt en of je bereid bent daarvoor actie te voeren. Dit is het moment om te laten zien hoe jij erin staat. Het gaat niet alleen om de cao voor 2025, maar ook om toekomstige cao’s. Het lijkt erop dat praten niet voldoende is. De boodschap van vorig jaar is niet duidelijk genoeg overgekomen. We zien jou en je collega’s graag op de bijeenkomsten!
Meld je aan voor de actiebijeenkomst