Op 28 november was de vierde ronde onderhandelingen over een nieuwe cao voor de industriële bakkers. Dit heeft niet geleid tot meer duidelijkheid over de loonsverhoging en het recht op vervroegd uittreden (RVU). Deze twee punten zijn voor de vakbonden de belangrijkste. Wel zien we nog genoeg reden om door te praten. De volgende onderhandelingen zijn op 4 december.
Er is lang met werkgevers gesproken over de RVU. Voor vakbonden is het recht op een RVU principieel, het kan niet afhankelijk zijn van de wil van de werkgever om die toe te passen. De bakkerssector is bij uitstek een sector met zwaar werk. Medewerkers moeten zelf kunnen beslissen of zij van deze landelijke regeling gebruik willen maken. Voor de werkgevers is het haast ook principieel dat de RVU regeling geen recht wordt.
Werkgevers zien meer in de uitbreiding van de Vitaliteitsregeling. De uitbreiding is een ‘tweede trap’, waardoor je 3 jaar voor je aow-datum nog minder kan gaan werken, ook voor minder loon maar met behoud van pensioenopbouw. Vakbonden en werkgevers hebben de mogelijkheden onderzocht en dat heeft er toe geleid dat werkgevers verder nadenken over RVU en Vitaliteit.
Zijn we er dan? Nee, zeker niet. Er ligt nog steeds een loonbod op tafel van 2% die ingaat vanaf april of later. Wij hebben werkgevers duidelijk gemaakt dat het loonbod fors beter moet. De werkgevers zitten nu nog op het spoor dat de loonsverhoging van de afgelopen twee jaar ook de inflatie dekt van komend jaar. Wij vinden van niet. De loonverhoging van vorig jaar was hard nodig omdat industriële bakkers achter liepen op de inflatie. We zetten voor 2025 in op een inflatiecorrectie en een koopkrachtverbetering. De kleine plus die er nu is willen wij niet weer kwijtraken! Deze boodschap hebben we meegegeven en na komende woensdag weten we of de werkgevers dit hebben begrepen.
Naast loon en RVU is er gesproken over nog een aantal onderwerpen zoals de jeugdlonen, reiskosten en de nachttoeslag. Er zijn hier nog geen harde afspraken over gemaakt maar we zijn wel dichter tot elkaar gekomen. Dit geldt ook voor omkleedtijd voor- en na een dienst beschouwen als werktijd. We zijn nog in gesprek over welke afspraken we hierover kunnen vastleggen in de nieuwe cao, ook omdat er per bedrijf verschillende inklok-situaties zijn of handelingen van medewerkers worden verwacht.
Of er op 4 december afspraken liggen die positief aan de leden worden voorgelegd is nog lang niet zeker. Het gat tussen werkgevers en werknemers is nog echt heel groot. Uiteindelijk hebben de vakbondsleden het laatste woord. Wij hopen dat de werkgevers onze boodschap daadwerkelijk begrepen hebben en dat laten zien in een nieuw bod. Na 4 december weten we meer. Dat is ook de laatste geplande onderhandelingsronde dus hier hangt veel van af. Vol verwachting klopt ons hart!
Samen staan we sterker!