Deze week brachten de NVJ en de omroepwerkgevers naar buiten dat zij een onderhandelingsresultaat hebben over jouw cao. Helaas is dat onderhandelingsresultaat onwettig, en daarnaast ook nog oneerlijk! Onwettig, omdat de omroepwerkgevers en de NVJ niet zonder de FNV en CNV een afspraak kunnen maken over de huidige cao.
Oneerlijk, omdat de loonsverhoging die de NVJ en omroepwerkgevers willen, betekent dat de hogere inkomens er vele honderden euro’s op vooruit gaan ten opzichte van de lagere inkomensgroepen (iedereen onder H).
De FNV wil dat iedereen zijn boodschappen kan betalen, de kinderen op de sportclub kan houden en liefst ook nog wat overhoudt voor leuke dingen. Daarom willen we voor jou en alle andere omroepmedewerkers herstel van de koopkracht. Door de hoge inflatie van de afgelopen periode zijn de boodschappen steeds duurder geworden. Wij willen daarom een eerlijke verhoging van alle salarissen met 400 euro.
Wat betekent koopkrachtherstel met een vast bedrag van 400 euro
Lees hier waarom het resultaat tussen NVJ en onwettig is
Wij willen de koopkracht eerlijk verdelen over de inkomensgroepen. Daarnaast willen we ook een afspraak die voor iedereen geldt die in 2023 in dienst was van de omroep. Dus niet alleen voor de mensen die op 31 augustus nog in dienst zijn, zoals NVJ en omroepwerkgevers willen.
Lees hier wat koopkrachtherstel is volgens NVJ en omroepwerkgevers
Het herstellen van jouw koopkracht en een eerlijke verdeling kan en is budgetneutraal. Het gaat erom hoe je het beschikbare budget verdeelt. Dat is een keus!
De FNV heeft de onderhandelingsdelegatie van de omroepwerkgevers een brief gestuurd waarin we hen aangeven dat het zogenoemde onderhandelingsresultaat met de NVJ onwettig is en ook dat wij het oneerlijk vinden. Na de vakanties, in september, willen wij alsnog het gesprek met de werkgevers voeren om tot een resultaat te komen met koopkrachtherstel voor alle medewerkers.
Nee, koopkrachtherstel is niet het enige onderwerp. Ook werkzekerheid vinden wij een heel belangrijk onderwerp. Daarbij gaat het ons om het terugdringen van het aantal tijdelijke en onzekere contracten. Ook de positie van zelfstandigen/freelancers willen wij verbeteren.
We hebben een update van het functieboek voorgesteld, en ook afspraken in de cao gericht op preventie van grensoverschrijdend gedrag en zorgvuldige begeleiding en behandeling van medewerkers die hiermee te maken krijgen.