De afgelopen weken deed FNV onderzoek naar de omgangsvormen binnen de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het ministerie van Justitie en Veiligheid. De resultaten liegen er niet om. Ruim 900 medewerkers van DJI vulden de enquête in.
Bijna een derde van hen geeft aan zich niet sociaal veilig te voelen op de werkvloer. 39 % zegt dat mensen binnen DJI worden gediscrimineerd op geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, uiterlijk of seksuele voorkeur. 45% geeft aan dat voorlichting over ongewenst gedrag binnen DJI tekortschiet.
David Schreuders, bestuurder FNV Overheid: "Het zijn cijfers die bedroeven, maar mij helaas niet meer verrassen. Uit ons onderzoek blijkt dat de sociale veiligheid binnen heel het ministerie van Justitie en Veiligheid onvoldoende is. Helaas is DJI daarop geen uitzondering. Er moeten nu snel concrete stappen gezet worden om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Daarvoor gaan we nog deze week in gesprek met de Directeur-Generaal van DJI."
De FNV roept de landelijke politiek op ervoor te zorgen dat de Rijksoverheid goed werkgeverschap waarmaakt. Bovendien doet de vakbond 10 aanbevelingen aan JenV om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. Zo moeten leidinggevenden geschoold worden in effectief optreden, moeten leidinggevenden die onveiligheid veroorzaken of in stand houden worden vervangen en zouden alle werknemers een omstandertraining moeten krijgen.
Iedereen heeft recht op een veilige werkplek. Toch hebben veel werkenden in Nederland te maken met grensoverschrijdend of ongewenst gedrag op het werk.