Vandaag is het de internationale dag tegen discriminatie en racisme. De FNV zet zich niet alleen op deze dag in voor gelijke behandeling, maar het hele jaar door. Hier lees je wat we doen rondom 21 maart en daarbuiten.
Eén op de tien werknemers ervaart discriminatie, soms zelfs dagelijks. Hoe ontstaat discriminatie en wat kun jij doen als collega of omstander? Wat kan de FNV voor jou betekenen? Trainer en adviseur Irene Hemelaar bespreekt dit met programmamanager Diversiteit en Inclusie Jolien Heijnen en kaderlid Durk Brouwer op dinsdag 25 maart om 19.00 uur.
Op woensdag 26 maart debatteert de Tweede Kamer over arbeidsmarktdiscriminatie. De FNV wil dat het tegengaan van discriminatie verplicht wordt. Discriminatie mag niet zonder gevolgen blijven. Daarom heeft de FNV een brief gestuurd met voorstellen voor maatregelen die het kabinet moet nemen. De drie belangrijkste voorstellen zijn:
Omdat er onvoldoende wetten en regels zijn tegen discriminatie, blijft de FNV zich inzetten om dit op de arbeidsmarkt en werkvloer aan te pakken. Daarom hebben we een nieuwe cao-afspraak ontwikkeld. Deze kan worden aangepast aan specifieke sectoren, zodat er maatwerk mogelijk is. Door in de cao vast te leggen dat werkgevers discriminatie verbieden, kan de FNV optreden als deze afspraak wordt geschonden. Dit is een belangrijk verschil met de huidige situatie, waarin alleen de overheid de wet kan handhaven. In het cao-artikel staat onder andere:
Morgen vindt in Amsterdam de landelijke demonstratie tegen racisme en fascisme plaats. Doe mee, kom in actie!
De demonstratie begint op de Dam met verschillende sprekers, onder wie vertegenwoordigers van de FNV. Daarna volgt een mars. Wil je meer weten? Kijk dan op 21maartcomite.nl.
Ook de diversiteitsnetwerken van de FNV zetten zich in voor een inclusieve arbeidsmarkt, zonder discriminatie.
Meld je aan als lid van een netwerk!