2024 was een belangrijk jaar. We hebben veel gedaan voor een toegankelijke en inclusieve werkvloer en om discriminatie op de arbeidsmarkt te verminderen. We kijken terug op een paar belangrijke resultaten en kijken vooruit naar de uitdagingen en kansen in 2025.
In de eerste maanden van 2024 moest het parlement een belangrijke beslissing nemen om discriminatie in de sollicitatiefase (bij werving en selectie) tegen te gaan. De FNV heeft samen met CNV en VCP de Eerste en Tweede Kamer gevraagd om de wet toezicht gelijke kansen bij werving en selectie goed te keuren. Helaas is de wet in maart niet door de Eerste Kamer gekomen. Er werd geen alternatief gegeven over hoe de politiek discriminatie anders wil bestrijden. Dit was een gemiste kans.
De FNV blijft echter werken aan het uitbannen van discriminatie. Zo werden er veel afspraken gemaakt in cao’s om meer inclusie te bereiken. Hier een paar voorbeelden:
In september lanceerde de FNV het Mission Statement over arbeidsmarktdiscriminatie. Hierin leggen we uit wat we moeten doen om samen te werken aan een discriminatievrije werkvloer. Dit kan via de cao, maar ook werkgevers, de OR, kaderleden en collega's kunnen helpen om een veilige werkvloer te creëren, waar iedereen welkom is en zich welkom voelt. Ook tijdens het emancipatiedebat heeft de FNV de politiek gevraagd zich hier meer voor in te zetten.
Internationaal werkt de FNV samen met andere vakbonden om discriminatie te bestrijden en inclusie te bevorderen. Dit doen we bijvoorbeeld in het project Trade Unions against discrimination van de ETUC (de Europese koepel van vakbonden). In 2024 waren er al meerdere sessies en in 2025 is de afsluitende bijeenkomst van het project. Dit project helpt ons om wereldwijd kennis te delen en samen te werken aan betere arbeidsomstandigheden voor iedereen.
Ook de diversiteitsnetwerken hebben zich in 2024 ingezet voor een inclusieve arbeidsmarkt. Het Netwerk Regenboog FNV organiseerde samen met Bi+ een evenement over de positie van LHBTI+ mensen op de werkvloer. Ook nam het netwerk deel aan de Canal Pride in Utrecht.
Het Netwerk Wereldburgers FNV werkte samen met het Netwerk Arbo FNV in Suriname. Ze gaven trainingen over de nieuwe Arbowetgeving en hoe je een veilige werkvloer kunt creëren. Dit helpt om werknemers wereldwijd te beschermen tegen onveilige arbeidsomstandigheden. Daarnaast organiseerde Netwerk Wereldburgers in december de Migrantendag, waar de rechten van arbeidsmigranten centraal stonden.
Netwerk Vrouwen FNV organiseerde een evenement over de pensioenkloof, samen met Netspar. Deelnemers van de overheid, pensioenaanbieders, onderzoekers en ngo’s gingen in gesprek over de grote pensioenkloof tussen mannen en vrouwen, die in Nederland wel 40% bedraagt!
Meld je aan als lid van een netwerk
In 2025 gaan we natuurlijk door! De FNV blijft zich inzetten voor een inclusieve en veilige arbeidsmarkt. Ook in onze arbeidsvoorwaardenagenda (de jaarlijkse plannen voor de cao) zetten we in op inclusie. We willen afspraken maken die zorgen voor gelijke behandeling en het voorkomen van discriminatie. We werken ook aan initiatieven tegen discriminatie en onveilige werkplekken, met extra aandacht voor kwetsbare groepen. We zorgen voor meer bewustwording en scholing, zowel voor de doelgroepen als voor belangrijke onderwerpen zoals discriminatie op de werkvloer.
In 2025 blijven de netwerken Regenboog, Wereldburgers en Vrouwen zich inzetten voor (internationale) solidariteit en samenwerking. We willen een wereld waar iedereen veilig is, mee kan doen en zichzelf kan zijn. Samen staan we sterker en werken we door aan een werkvloer waar iedereen zich welkom en veilig voelt. Laten we ook in 2025 blijven bouwen aan een eerlijke arbeidsmarkt en een discriminatievrije generatie!