Het sociaal minimum is te laag, er is te veel willekeur en regelingen pakken averechts uit, dat blijkt uit het vandaag verschenen tweede deel van het rapport ‘Een zeker bestaan, naar een toekomstbestendig stelsel van het sociaal minimum. De FNV herkent veel in het rapport en is tevreden dat de Commissie sociaal minimum haar werk zo gedegen heeft gedaan en zulke glasheldere conclusies trekt.
Kitty Jong: “Wij herkennen het verhaal. Dit rapport is een ultieme wake-up call, er is geen tijd voor discussie op de millimeter over wat nu te doen. De problemen zijn net zo helder als groot. Honderdduizenden Nederlanders, waaronder veel kinderen, leven in armoede. Dat is volstrekt onnodig. Het is vandaag nog tijd voor concrete stappen. De participatiewet is mislukt, we moeten terug naar te tekentafel.”
Wat Jong betreft is het is rapport bepaald geen ‘feest van herkenning': “Het stemt bijzonder treurig. Wat er staat roept de FNV – met vele anderen - al jaren. Het moet structureel anders, en het moet structureel beter. Helaas zien we dat er steeds tekortschietende incidentele maatregelen worden getroffen.”
Op de Participatiewet is al jaren veel kritiek. De wet is te streng en de bijstand te laag. De wet heeft niet geleid tot meer duurzaam werk voor mensen met een arbeidsbeperking. In het rapport staan duidelijke aanbevelingen die de FNV onderschrijft. Het huidige systeem rond de Participatiewet werkt niet. Terwijl de laatste decennia juist flink bezuinigd is op goede re-integratie. Zo blijkt bijvoorbeeld dat goede begeleiding van mensen naar werk veel effectiever is om mensen aan een andere baan te helpen dan beknibbelen op hun inkomen.
Het initiatief ‘de VAKbeweging’ - een samenwerkingsverband van FNV en CNV - begeleide in minder dan twee jaar tijd zo’n 10.000 mensen naar een andere baan, 70% daarvan heeft nu zelfs een vaste baan of uitzicht daarop. Vooral omdat mensen bij de VAKbeweging regie hebben in hun zoektocht naar ander werk en kunnen aangeven wat ze willen en kunnen.