Overheden in Peru en Libanon zetten stappen om de rechten van huishoudelijke hulpen te verbeteren. In Peru is een nieuwe wet aangenomen die hen onder meer een 8-urige werkdag en een minimumloon garandeert. De Libanese minister van Arbeid heeft een nieuw standaard arbeidscontract ingevoerd om huishoudelijke hulpen te beschermen tegen misbruik.
'Het is nu wet!' van Fenttrahop, de federatie voor vakbonden voor huishoudelijk medewerkers in Peru
De nieuwe wet in Peru is een "goed resultaat en een beloning voor de goede lobby, de goede voorstellen en de vasthoudende acties van de bonden van huishoudelijk werkers. Met steun van de andere Peruaanse bonden en ook internationaal", aldus Mondiaal FNV beleidsmedewerker Astrid Kaag. De FNV steunt een van de vakbonden voor huishoudelijk medewerkers, Sinttrahol.
De Peruaanse wet regelt de arbeidsnormen van de kwetsbare groep, zoals een minimumsalaris, maximaal 8 uur per dag werken, toegang tot gezondheidszorg en pensioen. Ook is er 30 dagen vakantie geregeld nadat iemand een jaar in vaste dienst is. Discriminatie en seksuele intimidatie zijn bij deze wet verboden en dus strafbaar.
In Libanon, waar voornamelijk arbeidsmigranten als huishoudelijk personeel werken, is begin september het arbeidsrecht gewijzigd. ‘Het is een stap in de goede richting om de rechten van huishoudelijk personeel te beschermen en het beledigende kafala-systeem af te schaffen, als het maar streng gecontroleerd wordt,’ aldus de ngo Human Rights Watch. Het ministerie van Arbeid heeft een nieuw standaardcontract ingevoerd dat huishoudelijk personeel beter kan beschermen.
Het nieuwe contract stelt werknemers in staat om ontslag te nemen zonder de toestemming van hun werkgever en biedt betere arbeidsvoorwaarden, zoals een 48-urige werkweek, een wekelijkse rustdag, overwerk, ziekengeld, jaarlijks verlof en het nationale minimumloon, met enkele toegestane inhoudingen voor huisvesting en voedsel. “Mits gehandhaafd, is het nieuwe standaardcontract een overwinning in de strijd voor de rechten van arbeidsmigranten die als huishoudelijk medewerker in Libanon werken, omdat er betere bescherming is tegen dwangarbeid ”, zegt Aya Majzoub, onderzoeker bij Human Rights Watch.
Bronnen:
International Domestic Workers Federation over Peru
Human Rights Watch over Libanon
Huishoudelijk medewerkers staan wereldwijd met lege handen door COVID-19