LionUp! - De cao-pagina van ING

FNV Finance komt op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen. Ben je benieuwd wat we allemaal doen en hoe jij hierbij kunt helpen? Op deze pagina vind je het laatste nieuws over het lopende cao-traject en meer informatie over de activiteiten van FNV Finance bij ING.

English version

If you want to read all our information in English, click on the globe at the top right of this page (on mobile, you can find this setting in the menu at the top right).

Laatste nieuws


Nieuwe cao in de maak: jouw inzet is belangrijk!

Eind 2024 loopt de huidige cao af. De onderhandelingen met ING over een nieuwe cao zijn daarom in volle gang. Uit de enquêtes die FNV Finance heeft gehouden onder ING-medewerkers, blijkt dat het salaris – met name koopkrachtherstel en behoud – met stip op nummer één staat. Op de tweede plaats komt de wens voor een 32-urige werkweek, mogelijk gemaakt door slimmer werken. FNV Finance heeft op basis van deze punten al belangrijke voorstellen gedaan die wij graag opgenomen zien in de nieuwe cao.

Maar om echt verschil te maken, hebben we jouw steun hard nodig. Alleen door samen op te komen voor onze belangen kunnen we zorgen dat deze voorstellen werkelijkheid worden. Sluit je aan bij FNV Finance door lid te worden van de FNV en draag actief bij. Als lid heb je niet alleen invloed op de onderhandelingen, maar mag je ook meestemmen over het uiteindelijke onderhandelingsresultaat. Samen staan we sterker!

Succesverhalen

Dat FNV Finance er voor ieder lid is en kan bijdragen aan succesvolle oplossingen, blijkt uit de verschillende dossiers. Zelfs wanneer het om een zaak gaat die een lange adem en veel doorzettingsvermogen vereist, is FNV Finance de juiste partij.

Lees meer

Dat FNV Finance er voor ieder lid is en kan bijdragen aan succesvolle oplossingen, blijkt uit de verschillende dossiers. Zelfs wanneer het om een zaak gaat die een lange adem en veel doorzettingsvermogen vereist, is FNV Finance de juiste partij.

Lees meer

Hoogste tijd voor de 32-urige / vierdaagse werkweek

Het idee van een kortere werkweek is niet nieuw. De FNV pleit hier al jaren voor. Een dag minder werken tegen hetzelfde loon – naar rato voor deeltijders – zou de arbeidsmarkt gezonder en aantrekkelijker kunnen maken. Met een 30- of 32-urige voltijdswerkweek als norm houden ING-werknemers ook meer tijd over voor hun privéleven, raken ze minder overbelast, en wordt het werk weer leuker.

Meer over de vierdaagse werkweek

Het idee van een kortere werkweek is niet nieuw. De FNV pleit hier al jaren voor. Een dag minder werken tegen hetzelfde loon – naar rato voor deeltijders – zou de arbeidsmarkt gezonder en aantrekkelijker kunnen maken. Met een 30- of 32-urige voltijdswerkweek als norm houden ING-werknemers ook meer tijd over voor hun privéleven, raken ze minder overbelast, en wordt het werk weer leuker.

Meer over de vierdaagse werkweek

Veelgestelde vragen over de 32-urige werkweek

Nederland kent de langste duur van het werkzame leven van de hele EU. Ook zijn we de afgelopen jaren samen meer gaan werken (sinds 1983 tot nu werken we gemiddeld per inwoner 30% meer!). We worden ouder en veel vrouwen werken. Onze manier van leven is veranderd. Het werk wordt sneller en complexer. De rek is eruit. We verliezen bijna 50.000 voltijdsbanen door stressgerelateerd ziekteverzuim. Met de groeiende vraag naar mantelzorg zullen steeds meer werkende Nederlanders in de knel komen met werk en zorgtaken. Werkdruk op onbetaald werk is enorm en vloeit over op betaald werk en vice versa. De oplossing ligt daarom niet in méér werken maar juist in slimmer en duurzamer werken. Dit kan bereikt worden door de vierdaagse werkweek in te zetten. Zo komt er ook tijd vrij voor herstel en een betere werk- en privébalans.

Arbeidsmarktkrapte lijkt een langdurig probleem te zijn. Toch kan juist de vierdaagse werkweek helpen om het arbeidsaanbod te verhogen. Dit komt uit vier bronnen:

  • Vermindering van ziekteverzuim: Alleen al stressgerelateerd ziekteverzuim kost Nederland jaarlijks bijna 50.000 voltijdsbanen. Door de werkdruk te verlagen, kunnen we ziekteverzuim verminderen en kosten besparen. Burn-out is veel meer een productiviteitsprobleem, niet alleen een individueel welzijnsprobleem.
  • Oudere werknemers blijven langer werken: De verhoging van de pensioenleeftijd vraagt om aanpassingen in de werkbelasting. Minder uren per week werken kan ervoor zorgen dat werknemers gezond en gemotiveerd blijven tot de AOW-leeftijd.
  • Besparing wervingskosten: Bedrijven die de stap hebben gemaakt zien dat het veel makkelijker wordt om personeel aan te nemen. Zo ging voor een bedrijf in Denemarken de tijd om werknemers te werven en aan te nemen van 18 naar 8 weken. Een gemeente in Engeland bespaarde bijna 370.000 pond aan recruitmentkosten. AFAS zag in één dag al 125 sollicitaties binnenkomen. Kortom, het is een manier om als werkgever de juiste talenten aan te trekken en te behouden.
  • Deeltijders werken meer uren: In Nederland is er behoefte bij mannen en vrouwen om in grotere deeltijdcontracten te werken (20 tot 35 uur). Als mannen meer onbetaald werk thuis gaan doen, dan kunnen vrouwen meer betaald werk gaan doen.

De 32-urige werkweek is niet alleen iets wat meer dan 80% van de werknemers bij ING willen, ook levert het ING geld op. De invoering van een vierdaagse werkweek bij ING kan zowel financieel aantrekkelijk als strategisch voordelig zijn. Minder werkuren leiden tot lagere verzuimkosten en verhoogde productiviteit, wat de operationele kosten optimaliseert. De vierdaagse werkweek draagt ook bij aan een positieve werkcultuur en het verbeteren van onderlinge relaties en samenwerking binnen en buiten de afdeling, wat de aantrekkelijkheid van ING als werkgever versterkt.

Wat je ziet, is dat medewerkers meer zelfvertrouwen krijgen om vastgeroeste processen en gedragingen uit te dagen. Teamleden voelen zich energieker en verantwoordelijker om tekortkomingen in processen aan te pakken. Er komt focus op gedeelde doelstellingen, teamstabiliteit en planning. Ook is er meer aandacht voor een duidelijkere afstemming tussen afdelingen over de resultaten en de manier waarop het werk wordt uitgevoerd.

De vierdaagse werkweek is een belangrijk middel om niet alleen het werk efficiënter te maken, maar ook de tevredenheid en autonomie bij werknemers over hun werk en werktijden te vergroten. Het resultaat is een verbetering in welzijn, minder ziekteverzuim, vermindering in verloop en een aantrekkende werking op nieuwe collega’s. Hoe groter de reductie in uren, hoe groter de winst op welzijn. Vele bedrijven, groot en klein, hebben laten zien dat het werkt.

Er zijn legio voorbeelden waarin een vierdaagse werkweek is doorgevoerd voor verschillende bedrijven. Ook zijn er recentelijk nieuwe onderzoeken bijgekomen uit Engeland, Duitsland en Brazilië. Veel bedrijven hebben dit al sinds 2016 succesvol ingevoerd. Daarnaast is het niet voor niks dat 93% van de bedrijven vaak doorgaat na een pilot. Het is een win voor de werknemer én een win voor de werkgever. Natuurlijk zijn er enkele afdelingen waar het gebruik hiervan lastiger is maar het werken aan een vierdaagse werkweek in de komende tien jaar zou voor de overgrote meerderheid van de bedrijven mogelijk moeten zijn.

We kennen voorbeelden van financiële instellingen, verpleegkundigen, vuilnisophalers, callcentermedewerkers, fabriekswerkers tot horeca, waar het heeft gewerkt en nog steeds werkt. Een onderzoek uit 2020 van het Autonomy Institute in Engeland wees uit dat een zorgvuldig ontworpen vierdaagse werkweek betaalbaar is voor de meeste bedrijven met meer dan 50 werknemers. Kijk hier voor meer voorbeelden en argumenten waarom de vierdaagse werkweek.

Je kunt mogelijk een kleine productiviteitsverhoging creëren in de huidige voltijdsnorm door hulpmiddelen te introduceren voor een vierdaagse werkweek. Alleen betekent dit dat je in plaats van een extra herstel- of innovatiedag een hogere werkdruk krijgt. Ook zullen de risico’s op burn-out naar alle waarschijnlijkheid niet afnemen.

De dag of uren waarop je niet werkt (maar wel betaald krijgt), zijn de beste energieboost voor je brein en lichaam, zodat je daarna beter functioneert en het werk volhoudt. Daarnaast zorgt de extra vrije tijd ook voor motivatie bij werknemers om hun manier van werken aan te passen. Wat veel verbeterprogramma's niet voor elkaar krijgen, lukt daarom vaak wel bij de juiste inzet van de vierdaagse werkweek.

We zijn inderdaad niet van plan de vierdaagse werkweek per direct en in één keer in te voeren. We willen samen met ING een inclusief planningsproces ontwikkelen waarbij we zorgen dat afdelingen met de juiste begeleiding aan de slag kunnen gaan. Afdelingen krijgen ook voldoende voorbereidingstijd om zaken te organiseren. De duur van de voorbereiding kan per afdeling verschillen.

Het beste advies dat wij kregen van werkgevers, onderzoekers en werknemers die al ervaring hebben met de vierdaagse werkweek, is om vooral te beginnen. Pas als je start, weet je waar je tegenaan loopt. Dit kun je zo organiseren dat er geen risico’s zijn voor werknemers, werkgevers en klanten.

Veel mensen denken dat het beleid in de eerste plaats in het voordeel van de werknemers is, maar er is een zeer sterke businesscase die werkgevers kan overtuigen dat dit een route is naar betere prestaties en meer groei. Wat levert de vierdaagse werkweek een werkgever op?

  • Aannemen wordt makkelijker.
  • Personeel blijft langer bij het bedrijf.
  • Wervingskosten dalen.
  • Andere kosten verminderen, zoals kleinere kantoren en lagere nutsvoorzieningen.
  • Personeel is minder vaak ziek.
  • Personeel is meer uitgerust en daardoor productiever.

Bij een vierdaagse werkweek werk je vaak 32 uur per week (andere modellen zijn mogelijk). Toch blijf je hetzelfde verdienen als bij de vijfdaagse werkweek. Voor deeltijders geldt dit naar rato. Als 36 uur het huidige voltijdcontract is en je nu € 40.000 per jaar verdient, verdien je met 32 uur ook € 40.000 per jaar. Je werkt dus minder uren voor hetzelfde loon.

Wat er gebeurt, is afhankelijk van de afspraken tussen bonden en werkgeversorganisaties. De mogelijkheden zijn:

  • Parttimers gaan naar rato meer verdienen en blijven hetzelfde aantal uren werken.
  • Parttimers gaan naar rato minder werken en blijven hetzelfde verdienen.
  • Parttimers blijven hetzelfde aantal uren werken en sparen de extra uren naar rato op voor vrije dagen.

De 80-90-100-regeling is een vorm van korter werken. Het verschil met de vierdaagse werkweek is dat een 80-90-100-regeling een individuele regeling is (vaak voor oudere werknemers). Hierdoor kan de werkdruk voor het individu afnemen maar juist toenemen voor het team.

Op de agenda van ING

FNV Finance organiseert regelmatig bijeenkomsten en webinars voor haar leden:

Cao-overleg 21 oktober 2024
Afronding concept transitieplan pensioen Wtp oktober 2024
Hoorrecht concept transitieplan pensioen Wtp oktober 2024
Maand van de vakbond (lees hieronder meer). november 2024
Cao-overleg 4 november 2024
Cao-overleg 18 november 2024
Cao-overleg 25 november 2024
Achterbanraadpleging transitieplan pensioen Wtp november 2024
Transitieplan pensioen Wtp naar pensioenfonds december 2024
Cao-overleg 3 december 2024
Cao-overleg 9 december 2024
Cao-overleg 11 december 2024
Cao-overleg 16 december 2024

Maand van de vakbond

Cao-partijen wijzen elk jaar een maand van de vakbond aan, die doorgaans valt binnen een nieuw cao-traject. In 2024 is dat de maand november voor ING. Word je lid tijdens de maand van de vakbond, dan ben je het eerste jaar gratis lid. Word je lid in een andere maand? Dan betaal je € 25 voor de eerste vier maanden.

Ik werk bij ING en word lid

Cao-partijen wijzen elk jaar een maand van de vakbond aan, die doorgaans valt binnen een nieuw cao-traject. In 2024 is dat de maand november voor ING. Word je lid tijdens de maand van de vakbond, dan ben je het eerste jaar gratis lid. Word je lid in een andere maand? Dan betaal je € 25 voor de eerste vier maanden.

Ik werk bij ING en word lid

Blijf op de hoogte

LionUpdate!

We sturen regelmatig een nieuwsbrief om je te informeren en te betrekken bij alles wat er speelt bij ING. Schrijf je in voor de LionUpdate en blijf op de hoogte.

Ik schrijf me in
WhatsApp community LionUp

Sluit je ook aan bij onze LionUp WhatsApp-community, waar we korte statusupdates en snelle polls zullen delen.

Meld je aan
Even voorstellen: bestuurder en kaderleden van de ING

Kaderleden zijn de ogen en oren van FNV op de werkvloer en een belangrijk aanspreekpunt voor alle ING-ers. In deze rubriek stellen de verschillende kaderleden zich voor.

Maak kennis met onze bestuurder en kaderleden

Jouw pensioen bij de ING

Ben jij klaar voor de besluitvorming over jouw pensioen? Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de inhoud nemen we je gefaseerd mee.

Lees meer
Vraagtekens

Ben jij klaar voor de besluitvorming over jouw pensioen? Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de inhoud nemen we je gefaseerd mee.

Lees meer

WORD LID! NU EXTRA VOORDELIG: 4 MAANDEN VOOR € 25

  • Persoonlijk advies over werk, inkomen en loopbaan
  • Advies over financiële planning en hulp bij geldzorgen
  • Ondersteuning bij beroepsziekten en letselschade
  • Invloed op jouw arbeidsvoorwaarden via je cao
  • Hulp bij jaarlijkse belastingaangifte en toeslagen
  • Korting op verzekeringen, energie, boodschappen en meer

Deel deze pagina

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.