Je baas wil je ontslaan. Dat kan via het UWV, de kantonrechter of met wederzijds goedvinden. Hij moet zich wel aan de regels houden. Jij kunt zelf ook wat doen bij dreigend ontslag.
Je werkgever kan je ontslag aanvragen bij het UWV. Hij stapt naar het UWV als het gaat om:
Je ontslag wordt niet zomaar goedgekeurd. Je baas moet goede redenen hebben en een stevig ontslagdossier neerleggen bij het UWV.
In de overige gevallen moet je werkgever je ontslag aanvragen bij de kantonrechter. De procedure is als volgt:
Ben je ontslagen via het UWV? Dan kun je in beroep gaan bij de kantonrechter. Ben je ontslagen via de kantonrechter, dan kun je in hoger beroep gaan bij het gerechtshof.
Je kunt ook ontslag nemen in (goed) overleg met je werkgever. Dat heet ontslag met wederzijds goedvinden. Alle afspraken over dit ontslag zet je samen in een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst.
Heb je na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst toch spijt? Dan kun je eenmalig terugkomen op je ontslag. Dat noemen wij: je ontslag herroepen. Doe dit binnen twee weken na het tekenen van de vaststellingsovereenkomst.
Let op: Wil je werkgever je ontslaan? Neem dan altijd contact op met de FNV. Wij kunnen je adviseren en begeleiden. Bijvoorbeeld over het tekenen van een vaststellingsovereenkomst. Ook staan we je bij in de ontslagprocedure bij het UWV of de kantonrechter.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!