Voorlopig komt er geen nieuwe cao voortgezet onderwijs. De bonden en de VO-raad hebben besloten dat verder praten zinloos is. “We zijn het op een fundamenteel niveau niet met elkaar eens," zegt Gerard Klaassen onderhandelaar bij de FNV.
De FNV wil landelijke afspraken maken om de werkdruk te verlagen. Het gaat daarbij om landelijke kaders en afspraken over:
De VO-raad ziet echter meer in de professionele dialoog, maar dat vinden de bonden onvoldoende. Zeker in de huidige situatie van tekorten en een dalend onderwijsniveau. Ook op scholen waar het taakbeleid wel goed geregeld is, is er sprake van hoge werkdruk. “Wij geloven niet dat je met alleen praten de werkdruk omlaag krijgt. Daar horen harde afspraken bij”, aldus Klaassen.
Natuurlijk moet er in de scholen gesproken worden over de ínhoud van het onderwijs en ook over de didactiek, de pedagogiek en het toetsbeleid en nog veel meer, maar niet meer over de randvoorwaarden van het taakbeleid. Die randvoorwaarden horen landelijk geregeld te worden zodat er ruimte komt om op scholen de dialoog in te zetten waar hij geschikt voor is: de zorg voor goed onderwijs.
Loon lijkt feitelijk geen obstakel te zijn tijdens de onderhandelingen. Het is de wens om te komen tot een gelijke stijging net als in het primair onderwijs.
Het taakbeleid bestaat uit twee delen: een primair proces-deel dat bestaat uit lessen en een niet primair (overig) deel dat bestaat uit taken/uren.
Deel 1 - Lessen: Primair onderwijs 1300 klokuur
Deel 2 - Taken/uren - Niet-primair 359 klokuur
Elke docent heeft recht op 20% verhoging van de bestaande opslagfactor voor die specifieke klas indien de klassengrootte het aantal leerlingen overschrijdt volgens de onderstaande tabel:
HAVO/VWO, meer dan 24
VMBO G/T, meer dan 22
VMBO K/B, meer dan 17
PRO, meer dan 13
Een leraar die hier gebruik van maakt ziet het aantal uur voor taken uit deel 2 dalen.
De werkgever kan één extra les meer opdragen indien de organisatie van de school dat noodzakelijk maakt: de 23e les. Ook een leraar kan een verzoek doen om meer lessen. De uren voor het geven van de lessen en de ophoging van de opslagfactor komen uit deel twee taken/uren. Ze gaan af van de 359 uur. Dit tot een maximum van 26 lesuren (50 minuten) per week.
Voor elk extra lesuur in deel 2 geldt een ophoging van de opslagfactor :
van 20% voor lesuur 24
van 30% voor lesuur 25
van 40% voor lesuur 26
Omdat er door het geven van meer lessen steeds minder tijd beschikbaar zal zijn voor taken/uren, is het noodzakelijk dat het goede gesprek gevoerd wordt over welke taken wel en welke taken niet worden uitgevoerd en welke functionarissen die taken het beste kunnen uitvoeren. We vragen Voion hierbij te ondersteunen.