We houden je via deze liveblog op de hoogte van de onderhandelingen.
Maandag 24 maart: 18.09 uur
De start van de besprekingen ging over de uitkomsten van de werkgroep ‘roosters en werktijden’. In deze werkgroep met werkgevers en werknemers proberen we voorstellen over werkdrukverlaging te combineren met voorstellen van werkgevers. Dit moet leiden tot een advies aan de cao-tafel, waarover onderhandeld kan worden.
De belangrijkste uitkomst was dat een nachtrust van 12 uur waarschijnlijk mogelijk is, behalve na de gebroken diensten. Wat betreft de reikwijdte van de diensten van minimaal 6 en maximaal 8,5 uur, daarvan geven de werkgevers aan dat dit 3 – 5% van de loonruimte zal kosten en dat dit daardoor niet haalbaar is. Verder wordt gekeken naar andere mogelijkheden. Vakbonden hebben aangegeven als er geen concrete voorstellen zijn op het gebied van werkdrukverlaging we onmogelijk mee kunnen praten over productieverhogende voorstellen van de werkgevers.
De werkgevers kwamen vervolgens met een zogenaamd ‘tussenvoorstel’ met de volgende punten:
- Persoonlijk keuze budget (standaard uitbetaling verlofsoorten (o.a. atv), mogelijkheid tot jaarlijks aankopen verlof)
- Schrappen in de loondoorbetaling bij ziekte: i.p.v. 100% loon voor het eerste en tweede jaar stellen werkgevers 2 x 90% voor
- Verhogen pensioenpremie werknemers (minder netto inkomen)
- Verlagen overwerktoeslag van 35% naar 20%
- 50+ atv opschuiven naar 55 jaar
- Loonverhoging 2025: 1,5% per 1 april 2025 en 1,25% per 1 oktober 2025 en 2% loonruimte voor 2026
- Schrappen jeugdloonschalen
- Reiskosten: i.p.v. forenzenvergoeding (artikel 47), 17 cent per daadwerkelijk gereden km’s (geen dubbele GD vergoeding).
Onze kritiek op deze voorstellen was dat feitelijk bijna alleen maar alle voorstellen van de werkgevers hierin opgenomen zijn. En maar zeer weinig punten van de vakbonden. Waarbij ook nog eens op het voor ons belangrijkste punt werkdrukverlaging, geen concreet voorstel lag. Dit betekent dat we hebben moeten constateren dat we als cao-partijen erg ver uit elkaar blijven liggen.
We kwamen tot de conclusie, dat om verder te kunnen onderhandelen er eerst geschrapt moet worden aan beide zijden als het gaat om onderwerpen. Anders gaan we er niet uit komen. Af is gesproken dat we eerst op de belangrijkste punten de volgende keer op 22 april, gaan kijken of er een basis is om eruit te komen.
Laat duidelijk zijn dat we daarna direct in gesprek willen met onze leden. Vanaf 25 april willen we ledenvergaderingen gaan organiseren, om hetgeen op tafel ligt met jullie te bespreken. Zoals nu duidelijk wordt, liggen er veel verslechteringen op tafel, en is er nog een lange weg te gaan naar een gewenst pakket aan arbeidsvoorwaarden. Jullie vak is een goede cao waard!
Met vakbondsgroet,
Marijn van der Gaag & Edwin Kuiper – bestuurders FNV Streekvervoer
Sooi van Weegberg – voorzitter FNV Streekvervoer
Jolien de Graaf Bierbrauwer – secretaris
Maarten Sweep
Tijs de Vries
Maandag 24 maart: 14.11 uur
Vanmorgen om 11:00 uur zijn de onderhandelingen voor de cao OV weer gestart. Dit is alweer de vijfde ronde. Werkgevers hebben een tussenvoorstel (iets concretere voorstellen) gepresenteerd. Er zijn voorstellen door werkgevers op papier gezet. Vakbondsdelegaties hebben deze voorstellen meegenomen naar de schorsingsruimte. We gaan ons beraden op een reactie op de tussenvoorstellen van werkgevers. De voorstellen gaan onder andere over loonsverhoging, persoonsgebonden budget, loondoorbetaling bij ziekte, overwerktoeslag voor parttimers, werkdruk en levensfase regelingen binnen het OV.
Dinsdag 11 maart: 17.59 uur
We zijn klaar voor vandaag. We hebben na de schorsing onze zware onvrede geuit over de manier van onderhandelen van de werkgevers. We dachten tot een compromis te komen over de totstandkoming van de nieuwe RVU-regeling. En vervolgens over een beperkt aantal onderwerpen, waaronder de voor ons belangrijkste onderwerpen werkdrukverlaging en loon, verder te praten. Dat was de insteek zoals vorige keer besproken.
Werkgevers kwamen ineens als antwoord op ons procesvoorstel van de RVU-regeling met een hele reeks verslechteringen (zie vorige bericht). Dat betekent dat we feitelijk weer stappen terug zetten in het onderhandelingsproces. En dat betekent weer dat wij al onze voorstellen opnieuw op tafel gaan leggen als tegenwicht.
Uiteraard zullen we ons best doen om voor de volgende en laatste geplande onderhandelingsronde er voor jullie een goed pakket te halen.
De volgende onderhandelingsronde is op 24 maart.
Dank voor jullie aandacht. Voor alle leden komt er nog een uitgebreide nieuwsbrief.
Dinsdag 11 maart: 16.42 uur
De werkgevers hebben een verrassend voorstel gedaan. Ze verbinden plotseling zeer scherpe voorwaarden aan ons voorstel. Namelijk alleen in combinatie met de volgende voorstellen is ons voorstel mogelijk:
- PKB (persoonsgebonden budget; verlof uitkeren in geld, mogelijkheid tot aankopen). Bovenwettelijke-, ATV- en compensatiedagen standaard uitbetalen.
- Loondoorbetaling van ziekte: van 100% eerste en tweede jaar naar 90% en 90%.
- Leeftijdsgebonden regelingen, niet meer vaststaand, moeten meestijgen op de AOW-leeftijd. De werkgevers stellen voor de 50-plusregelingen (o.a. extra ATV en nachtwerk) te verschuiven naar 55 jaar.
Verder geven de werkgevers aan dat er nog wel wat ruimte is voor onze werkdruk verlagende voorstellen.
Als argument voor deze move wordt gebruikt dat er onvoldoende financiële dekking zou zijn voor de huidige RVU-regeling, ouderenregeling en de 63-plusregeling. Echter, deze regelingen zijn al onderdeel van de bestaande cao en financiële dekking is daarmee al geborgd.
Dinsdag 11 maart - 14.57 uur
We zitten inmiddels in de tweede schorsing. We hebben het gehad over de cijfers omtrent ziekteverzuim in de sector. Daarover hebben bonden verdiepende vragen gesteld. Vervolgens kwam de OV RVU-regeling aan bod. Werkgevers wensen dit onderwerp, dat vanwege de te ontwikkelen zware beroepenkwalificatie, doorlooptijd van 4 maanden vergt, te plaatsen buiten het cao-traject. Bonden zijn hier niet happig op, omdat we daarmee onze positie op de nieuw te vormen RVU-regeling verzwakken. We willen voorkomen, dat er niet tijdig een nieuwe regeling tot stand komt; de huidige regeling, mag namelijk niet voortgezet worden vanaf 2026.
We begrijpen ook dat voor al jullie collega’s in de sector, het niet wenselijk is dat we 4 maanden later pas een cao-akkoord om die reden kunnen sluiten. Daarom hebben we een tekstvoorstel gedaan (de werkgevers kijken hier nu naar), waarbij we de garantie inbouwen, dat als er op 1 juli 2025 nog geen overeenstemming is over een nieuwe regeling, dat dan de huidige OV RVU-regeling wordt voortgezet en alleen van toepassing is voor het roostergebonden personeel. Zo voldoet de regeling in elk geval aan de zware beroepenkwalificatie.
Dinsdag 11 maart - 12.30 uur
We gaan nu van start. Ter info: de voorstellenbrieven van alle partijen kun je hier lezen:
- Voorstellen FNV
- Voorstellen CNV
- Voorstellen VWOV
Dinsdag 11 maart - 10.00 uur
Het is weer zover. De vierde ronde van de cao-onderhandelingen voor het streekvervoer staat voor de boeg. Vanaf 10.00 uur zijn de delegaties aanwezig, en om 12:30 uur starten we. Zitten jullie er weer klaar voor? Tijdens de pauzes en/of schorsingen en na afloop, posten we een bericht. We gaan er het beste van proberen te maken. Tot snel!
Dinsdag 25 februari - 20.22 uur
Vanwege de vastgelopen situatie hebben werkgevers en werknemers afzonderlijk moeten aangeven wat we los van wat de andere partij wensen binnen willen halen. Vakbonden hebben aangegeven fatsoenlijk loon en werkdrukmaatregelen als speerpunten te hebben. Werkgevers hebben aangegeven op persoonsgebonden keuze budget (PKB) en verslechtering loondoorbetaling bij ziekte beweging te willen maken. Dat betekent dat de verschillen nog enorm zijn. Volgende keer gaan we weer verder. We danken jullie voor jullie aandacht en tot de volgende keer. Voor alle leden volgt een uitgebreidere nieuwsbrief.
Met vakbondsgroet,
Namens de onderhandelingsdelegatie FNV Streekvervoer,
Sooi van Weegberg (Arriva)
Jolien de Graaf Bierbrauwer (EBS)
Maarten Sweep (Hermes/Transdev)
Tijs de Vries (Qbuzz)
Marijn van der Gaag en Edwin Kuiper bestuurders FNV Streekvervoer
Dinsdag 25 februari - 15.19 uur
We zitten nu in een schorsing. Tijdens de laatste ronde hebben beide partijen mogen reageren op elkaars voorstellen. Wij hebben negatief gereageerd op vrijwel alle voorstellen van de werkgevers, omdat deze zijn ingegeven door meer productie en kostenbesparingen. Verbeteringen kunnen gerealiseerd worden, maar dan moet het wel betaald worden door verslechteringen in onze huidige arbeidsvoorwaarden. We staan nog lijnrecht tegenover elkaar. Het is zoeken naar openingen, we doen ons best.
Dinsdag 25 februari - 13.17 uur:
Beste mensen, we zijn begonnen. De eerste pauze is een feit. Het is moeizaam om te kunnen onderhandelen, omdat relevante informatie nog niet of laat is aangeleverd. Gisteren is ook de werkgroep RVU van start gegaan over de verplichte toepassing van de zware beroepen kwalificatie. Daaruit kwam naar voren dat een nieuwe RVU-regeling meer tijd gaat kosten. De vraag is hoe we hier als cao-partijen mee omgaan. Voor ons is het onwenselijk om de RVU-regeling buiten de cao af te spreken. We komen hierop terug.
Dinsdag 4 februari - 17.13 uur:
Vakbonden hebben op tafel gelegd dat we voorzien dat we - gezien de vele onderwerpen - moeilijk kunnen wachten met onderhandelen tot een van de laatste geplande data en dan verwachten dat we eruit komen.
Verder hebben we aangegeven dat de verschillen heel erg groot lijken, als vanouds. Werkdruk versus meer productiviteit. Werkgevers waren van mening dat vakbonden de verschillen onnodig groot maken en dat we er zitten om de verschillen te overbruggen. Wij gaven aan dat we te maken hebben met veel verslechteringen en een laag loonbod (willen we meer, dan moeten we verslechteringen accepteren) en geen aanpak van de werkdruk. Het is geen hogere wiskunde om te kunnen begrijpen dat de verschillen groot zijn en dat de mogelijkheid om eruit te komen, klein lijkt.
Er is afgesproken dat we de volgende keer, 25 februari, direct gaan beginnen met onderhandelen op de belangrijke punten. We hebben ons punt gemaakt en onze zorgen geuit. We hopen op betere uitkomsten de volgende keer.
Dinsdag 4 februari 2025 - 15.10 uur:
Op dit moment is er een pauze ingelast.
Tijdens het eerste gedeelte hebben we het met name gehad over het proces. Er moeten vele onderwerpen besproken worden en daar moet ook allemaal relevante informatie voor worden aangeleverd. Er is geïnventariseerd of er voldoende informatie voor handen is nu. Ook zijn we bezig geweest met de opdrachtformuleringen voor de werkgroepen, roosters en werktijden en de RVU-regeling. Naar ons gevoel blijven we tot dusver erg lang hangen bij het proces.
Als we kijken naar de voorstellen zien we dat de verschillen levensgroot zijn. Wij streven naar werkdrukverlaging. Werkgevers willen meer wendbaarheid: verlof afkopen, loondoorbetaling bij ziekte verslechteren, de ouderenregelingen mee laten schuiven met de AOW-leeftijd. Kortom, maximale productiviteit. En werkdruk lijkt hier helemaal niet in voor te komen. We lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Wij hebben de werkgevers gevraagd hoe zij denken er met ons samen uit te komen. We wachten het antwoord af.
Dinsdag 4 februari 2025 - 11.51 uur:
Goedemorgen iedereen. Vanmiddag om 13.30 uur gaan we de 2e onderhandelingsronde starten in Bunnik. Vakbonden zijn nu bezig met de voorbereidingen voor het overleg.
Woensdag 15 januari 2025 - 09.23 uur:
De eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao is achter de rug. De voorstellenbrieven zijn gepresenteerd. Lees hier de inzet van de werkgevers.