Op woensdag 3 januari vindt er een volgend artikel 40 overleg plaats tussen de vakbonden en Arriva. We moeten belangrijke zaken vastleggen in een convenant aangaande de overgang naar de nieuwe vervoerder. Dit overleg is al in mei gestart, maar er is nog steeds weinig uitzicht op dat partijen er samen uit gaan komen.
Arriva moet een aantal stappen zetten voordat vakbonden een handtekening kunnen plaatsen. Het gaat voornamelijk over arbeidsvoorwaarden (met name bedrijfsregelingen), die mee over komen en geïmplementeerd dienen te worden.
Waarover veel onvrede bestaat is de implementatie van de bedrijfsregelingen aangaande de rij- en rusttijden. Het was natuurlijk heel vervelend dat vlak voor de overgangsdatum Arriva kwam met een dienstenpakket dat niet aan de cao en de bedrijfsregels voldeed. Noodgedwongen moest daarmee gereden worden, maar de afspraak zou zijn dat vanaf 7 januari er met een goedgekeurd pakket (aangepast noodpakket, conform cao en bedrijfsregels) gereden zou gaan worden. Nu blijkt toch weer dat de werkgever zinspeelt op iets anders. Arriva wil – kost wat het kost – besparingen doorvoeren en die gaan ten koste van jullie rij- en rusttijden, en dat betekent per saldo een hogere werkdruk.
Duidelijk wordt dat Arriva de bedrijfsregeling over de aaneengesloten pauze van 30 minuten niet mee wil overnemen en implementeren in de te maken diensten en roosters. Zo blijkt ook dat vrije dagen en ATV-dagen zijn verschoven. Ook blijkt dat jullie extra werkzaamheden dienen te gaan verrichten tijdens jullie pauzes. Zo zijn er nog meer zaken die (nog) niet kloppen.
Woensdag 3 januari zal de Artikel 40 onderhandelingsdelegatie in overleg treden met Arriva. We zullen dan nogmaals duidelijk maken welke regels geïmplementeerd dienen te worden, en hoe we tot overeenstemming kunnen komen en afspraken kunnen gaan vastleggen in een convenant. Als Arriva daar niet in mee gaat, dan beraden we ons op stappen. Over deze stappen zullen we jullie raadplegen op de geplande vergaderingen op 8 januari. Zorg dat je erbij bent.
In aanvulling op het vorige onderwerp: in de nieuwsbrief van Arriva van afgelopen week staat vermeld dat het implementatieteam (oude VC Twente), een ‘positief advies’ zou hebben gegeven op het noodpakket dat start vanaf 7 januari. Dit klopt niet. Het implementatieteam heeft geen positief advies gegeven. Wat heeft het team dan wel gedaan? Er is een correctie aangebracht op het door Arriva voorgestelde noodpakket. Dat is wat anders dan een positief advies. Arriva gaat heel erg ver, om te doen laten lijken alsof ze met voldoende inspraak gekomen zijn tot een pakket dat (nog) niet voldoet. Dat is op zijn zachts gezegd, een kwalijke zaak.
Het had al niet zo moeten zijn, dat er gereden zou gaan worden met dienstenpakketten die niet voldoen aan de cao en de bedrijfsregelingen Keolis. Maar gedane zaken nemen geen keer. De OR-Bus van Arriva heeft al eerder aangegeven het advies van het implementatieteam over te nemen, om de ‘nietigheid’ uit te roepen over de dienstenpakketten en roosters die tot aan 7 januari, niet voldoen aan de cao en de bedrijfsregelingen. De OR-Bus heeft aangegeven dit ook uit te voeren. Wij zijn hier blij mee, want dat betekent dat Arriva niet de kans krijgt, om met het huidige pakket door te rijden vanaf 7 januari, als er weer niet tijdig overeenstemming is over de dienstenpakketten. Mocht de OR-bus, dit niet doen, dan is dat problematisch, want dan heeft jullie werkgever groen licht om door te kunnen rijden met de huidige pakketten. Wij gaan ervan uit dat dit snel zal gebeuren. We zullen jullie hier dan ook van op de hoogte stellen.
Zorg dat je erbij bent! Er valt veel te bespreken. De kans is groot dat Arriva niet zal voldoen aan de door ons/jullie gestelde eisen. Dan zullen we stappen moeten zetten en dat moeten we met elkaar bespreken. Het voornaamste doel is, dat het werk leuk en gezond moet blijven.