ProRail heeft onlangs een eindbod neergelegd voor de nieuwe cao. Maar wat is dat nu eigenlijk, een eindbod? Hoe laat je weten wat jouw mening is en wat is het verschil met de vorige keer? Wij leggen jullie alles uit in dit nieuwsbericht.
Een eindbod betekent dat een van de partijen vindt dat er geen mogelijkheden meer zijn om nog verdere stappen te zetten. Dan is de conclusie dat men uit onderhandeld is. De onderhandelingen worden gestopt en de partij die geen stap meer kan of wil zetten legt een definitief voorstel op tafel.
Onderstaand het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
Nee, ProRail bepaalt zelf wat zij in het eindbod opneemt.
Nee, als het goed is zie je toch resultaat van de onderhandelingsrondes. Het is namelijk de bedoeling van ProRail dat het goed genoeg is om instemming van de leden van de Bonden te krijgen.
Dat bepalen jullie, de leden, helemaal zelf.
Nee. En dat moet heel duidelijk zijn. Als het eindbod verworpen wordt door de leden dan wordt er niet verder onderhandeld. Het is dan aan de leden om door middel van vakbondsacties een beter resultaat af te dwingen.
Dan organiseert FNV Spoor actievergaderingen waar drie kwart van de leden die deelnemen aan die vergaderingen, in moet stemmen met het stellen van een ultimatum aan ProRail en zich bereid verklaren om in actie te komen op het moment dat ProRail niet tegemoet komt aan de eisen in dat ultimatum.
Dan komt er een cao tot stand met 2 vakbonden en heeft de overblijvende vakbond het recht om actie te gaan voeren voor een beter resultaat.
Wij hebben een vertaling van het eindbod van ProRail gemaakt zodat jullie in 1 overzicht zien wat er zoal op tafel is gelegd.
Lees de vertaling van het eindbod hier
Klik hier voor het volledige eindbod en hier voor de salarisschalen.
Dat is er niet. Iedereen moet voor zichzelf de balans opmaken. Dit, omdat nee zeggen tevens de consequentie met zich meebrengt dat je ook bereid moet zijn om in beweging te komen voor wat beters. En uiteindelijk is er maar één die kan en mag bepalen of dat zo is, jijzelf!
We hebben diverse digitale bijeenkomsten georganiseerd zodat jullie de ruimte hebben om vragen te stellen over het onderhandelingsproces, de inhoud van het eindbod en ook over eventuele consequenties van de afspraken. Afsluitend bespreken we met elkaar de mogelijke scenario’s na een akkoord of afwijzing door de leden.
Deze digitale bijeenkomsten worden op onderstaande data en tijden georganiseerd. Klik kort voor aanvang van één van onderstaande bijeenkomsten op de bijbehorende link en volg de instructies op het scherm. Dan kom je automatisch in de bijeenkomst.
Deelname aan de bijeenkomsten is ook mogelijk via je mobiele telefoon of een tablet. Heb je geen Teams-account, dan kies je voor ‘doorgaan in deze browser’.
Vanaf vrijdag 12 maart om 12.00 uur kunnen alle leden van FNV Spoor digitaal hun stem uitbrengen. Stemmen is mogelijk tot vrijdag 19 maart 12.00 uur.