De vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP hebben vanmiddag een voorstel voor een nieuwe cao neergelegd bij de directie van het in crisis verkerende Tata Steel. Deze zogenaamde crisis-cao is heel overzichtelijk: de bonden vragen alleen een voortzetting van de huidige afspraken en een koopkrachtcompensatie zodat de ongeveer 9.000 werknemers er financieel niet op achteruit gaan.
De huidige cao loopt af op 1 april en de directie van Tata Steel heeft de bonden nog steeds niet uitgenodigd voor onderhandelingen. En de vier bonden weten wel waarom. Enerzijds komt dit omdat er sinds vorige week een nieuwe HR-directeur is. De HR-directeur is normaliter verantwoordelijk voor de cao-onderhandelingen.
Wat ook speelt: het is crisis bij Tata Steel. Zowel de financiële resultaten als de aanhoudende onzekerheid rondom een duurzame toekomst zijn voor de werknemers een grote bron van onrust. Alle staalbedrijven lijden onder de huidige marktomstandigheden maar bij Tata Steel zijn ook besluiten genomen die averechts hebben gewerkt. Zoals de renovatie van Hoogoven 6, die veel duurder uitpakte dan geraamd. De bonden willen absoluut niet dat de rekening van de huidige malaise bij de medewerkers wordt gelegd.
De vakbonden begrijpen uiteraard wel dat niemand er in deze financieel zware tijden baat bij heeft om harde onderhandelingen te voeren over een nieuwe cao. Daarom hebben de FNV, CNV, De Unie en VHP samen met hun achterban besloten om een crisis-cao voor te stellen. Daarin staan minimale eisen: er wordt gevraagd om de huidige afspraken te behouden en alleen het loon aan te passen aan de inflatie zodat de werknemers er in ieder geval financieel niet op achteruit gaan.
Met dit voorstel kiezen de werknemers van Tata Steel voor rust, zekerheid en saamhorigheid, stellen de bonden. De medewerkers doen een maximale inspanning om hun staalbedrijf in deze onzekere tijden te leiden naar een groene en duurzame toekomst. De vakbonden rekenen erop dat de directie van Tata Steel deze hoogst ongebruikelijke stap direct zal beantwoorden met een akkoord.
De vier vakbonden vinden ook dat er moet worden doorgepakt met Groen Staal, het plan voor een groenere en duurzamere productie van staal door Tata Steel. Als voorvechters van het plan, waar de werknemers van Tata Steel met een unieke 24-daagse staking in 2020 het fundament hebben gelegd voor de huidige toekomststrategie, zien de vakbonden 2025 als het ‘do or die-jaar’. Deze crisis-CAO is dan ook met name bedoeld om het Groen Staal perspectief nu daadwerkelijk uit te voeren en daar heeft Tata Steel al haar werknemers keihard voor nodig, aldus de vakbonden.