Medewerkers van de Hema spreken zich uit. De lonen blijven al jaren achter. Nu alles om ons heen fors duurder wordt, merken we dat steeds meer collega’s worstelen om de maand door te komen. Bovendien is het door de lage lonen moeilijk om nieuwe collega’s aan te trekken en te behouden. Hoe laag zijn de lonen bij de Hema nou eigenlijk? De economen van de FNV zetten een paar feiten op een rijtje.
Als je in de Hema aan het werk gaat als winkelmedewerker, dan begin je in het algemeen in schaal C. Het beginloon in deze schaal ligt in de meest recente cao op bruto 1.784,40 euro per maand (als je fulltime werkt). In de afgelopen jaren is dit bedrag met enkele euro’s gestegen. In november heeft de directie aangekondigd dat dit bedrag per 1 januari 2023 met 10,15% wordt verhoogd. Als je het niveau van dit beginloon afzet tegen de inflatie van de afgelopen jaren, dan zie je sinds 2012 een daling van 19,5%. Een inhaalslag is dus echt nodig!
Daarnaast is er nog iets anders aan de hand. We zien steeds vaker dat nieuwe medewerkers niet in schaal C beginnen, maar in een lagere schaal. Het niveau is 1.757,56 euro.
‘Vroeger had de Hema een hoger loon ten opzichte van de rest van de winkelstraat’. Dit hoor je collega’s vaak zeggen. De lonen in de Hema liggen voor de medewerkers die voor 1 juni 2019 in dienst zijn getreden nog steeds hoger dan in het gros van de andere winkels. De cao van de Hema is iets beter dan de grote cao van de winkelstraat. Toch is er wel degelijk iets aan de hand met de lonen bij de Hema. In 2012 lag het startloon van Hema nog bijna 14 procent boven het wettelijk minimumloon. Inmiddels is dit nog geen 2%.
De nieuwe medewerkers die na 1 juni 2019 in dienst zijn gekomen, vallen onder het B-deel van de cao. Het B-deel lijkt op de ‘cao retail non-food’, zo’n beetje de slechtste cao van het land.
Ook bij de lonen van de medewerkers die al langer in het warenhuis werken, zien we de druk naar het minimumloon. Als je een paar jaar bij de Hema werkt, zit je al snel aan het maximum van je schaal. En als je eenmaal boven het maximum komt, dan ontvang je nog maar de helft van de tweejaarlijkse salarisstijging.
Waarom worden de lonen naar beneden gedrukt? Dat is een goede vraag! Het is een trend bij grote winkelketens dat nieuwe aandeelhouders bij een overname bekijken wat er allemaal goedkoper kan. Daarbij wordt dan al snel naar het personeel gekeken. Ook daarom zeggen wij tegen de directie: ‘Kom op voor de medewerkers en zeg tegen de nieuwe aandeelhouders (Parcom en Mississippi Ventures) dat bij de Hema fatsoenlijke lonen passen. Aan de andere kant zien we ook dat de overheid faciliteert dat de lonen laag blijven. Hoe lager de lonen, hoe meer subsidie (Primarkpremie) de Hema krijgt.