De FNV en medewerkers van supermarkten, winkels en distributiecentra willen dat grote winkelketens de disclaimer ‘Shop met mate’ gaan gebruiken in hun reclames.
‘Door de vele salesreclames is het onverantwoord druk in de winkels en distributiecentra', zegt Linda Vermeulen, bestuurder FNV Handel. 'Supermarkten en winkelketens zijn voortdurend op sociale media, tv en radio klanten aan het trekken met koopjes. Alsof er geen corona is, alsof er niets aan de hand is. Wij willen dat zij verstandiger omgaan met hun reclamebeleid en klanten oproepen om verantwoord te shoppen.’
De vakbond wil dat de disclaimer er komt tenminste tot grote winkelketens en supermarkten hun handhaving van de coronamaatregelen op orde hebben. Dat is nu vaak niet het geval.
Winkelmedewerkers merken dagelijks de gevolgen van de enorme hoeveelheid aanbiedingen. In distributiecentra moeten er elke dag weer nieuwe groepen collega’s aanrukken om de grote hoeveelheden bestellingen te verstouwen. In veel supermarkten en winkels zijn er geregeld momenten waarop het binnen veel te druk is.
Ronald van der Flier, supermarktmedewerker en voorzitter van de sectorraad van FNV Handel: ‘Er komen zo veel mensen shoppen. Onze werkgevers zijn de nieuwe coronamaatregelen nog amper aan het handhaven. Er zijn geen collega’s vrijgesteld om klanten te vertellen dat zij een mondkapje moeten dragen. De anderhalve meter wordt niet gehandhaafd.’
Het gaat goed met de omzetten van veel grote ketens. De reclames en uitverkoopfestijnen, zoals de afgelopen dagen Black Friday en Cyber Monday, zijn dus totaal geen noodzaak, vindt de FNV. Op sociale media zijn al initiatieven om klanten in reclames te wijzen op de corona-omstandigheden.
De FNV heeft een voorbeeldbrief op haar site gezet die medewerkers naar hun directie kunnen sturen als zij vinden dat de maatregelen (beter) moeten worden nageleefd. Ook gaat zij werknemers helpen die een plan willen maken om hun werkomstandigheden veiliger te maken.
Disclaimers zijn niet nieuw in reclames. Ze zijn al langere tijd verplicht bij reclames van bijvoorbeeld bierbrouwers – ‘Drink met mate’ – en financiële aanbieders – ‘Let op: geld lenen kost geld’.