Het is erg koud in ons land. Bij extreem weer zoals bijvoorbeeld bij strenge vorst, storm of sneeuw kan het zijn dat je niet, of minder kunt werken. Als er een direct verband is tussen het werk en het extreme weer, noem je dit onwerkbaar weer. In de cao Bouw & Infra is afgesproken dat je salaris dan wordt aangevuld tot 100%.
Je hebt het recht te stoppen met werken als ten minste een van de volgende 2 situaties zich voordoet:
Als om 09.30 uur ten minste één van beide situaties zich nog steeds voordoet, mag je als werknemer de bouwplaats verlaten. Of dit zo is, wordt bepaald door de meting van 09.00 uur door het KNMI-weerstation in het postcodegebied van de bouwplaats waar je werkt. Als je werkgever ook binnen, waar het niet te koud is, werk voor je heeft, dan moet je dit werk doen.
Als de werknemers van een project besluiten om vanwege de kou of de sneeuw niet meer verder te werken, dan mogen ook uitzendkrachten en zzp'ers die hetzelfde beroep hebben, niet langer doorwerken.
Weet dat je bij onwerkbaar weer gewoon 100% van je loon hoort te krijgen. Jouw werkgever krijgt via het UWV een WW-uitkering (van 75%), waarmee hij jou kan betalen. In stappen komt er wel verbetering in de regeling voor werkgevers. In 3 jaar zijn we van 15 naar 5 naar 2 dagen eigen risico voor de werkgever gegaan (per winter).
Wil je weten hoe koud het is op jouw werklocatie in de bouw en of jij nog wel veilig je werk kunt doen?