De Europese Commissie heeft vanmiddag in Brussel haar werkplannen gepresenteerd voor de rest van haar zittingstermijn. In de plannen wil de Commissie dat werkgevers minder administratieve verplichtingen krijgen. Voor werkgevers die gebruikmaken van detachering over grenzen heen mogen in die plannen geen uitzonderingen gemaakt worden op de meldingsplicht, vindt de FNV.
De vakbond vreest dat dat de poorten weer openzet voor schijndetacheringen en fraude met de zogenaamde ‘A1-verklaringen’. Dit certificaat heeft een werknemer nodig als die tijdelijk in het buitenland werkt, maar thuis verzekerd wil blijven voor werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid.
FNV internationaal secretaris Petra Bolster. “De plannen van de Commissie moeten de poorten niet openzetten voor fraude. De arbeidsinspectie heeft dit soort administratie nodig om überhaupt te kunnen handhaven, anders gebeurt dat dus niet. Werknemers die over de grens werken moeten ervan uit kunnen gaan dat ze correct beloond worden en dat ze bescherming krijgen via het juiste sociale zekerheidsstelsel.”
In 2019 waren juist Europese afspraken gemaakt om schijndetachering tegen te gaan en dat moet volgens Bolster niet allemaal weer op losse schroeven komen te staan door de plannen om administratieve verplichtingen te verminderen. “Dat kan een wildgroei aan nepdetacheringen als gevolg hebben. Brievenbusfirma’s wrijven zich in hun handjes, maar werknemers en eerlijke ondernemers zullen er de dupe van zijn,” stelt de Dagelijks Bestuurder van de FNV.
De FNV stelt dat bescherming van werknemers en een gelijk speelveld voor ondernemers die zich wel aan de regels willen houden op de eerste plaats horen te staan. Bolster roept het Nederlandse kabinet en het Europees Parlement op om in de onderhandelingen over dit onderwerp niet mee te gaan met de plannen van de Europese Commissie.