De FNV vindt dat de overheid een goede aanzet en analyse maakt in het Nationale Actieplan Seksueel Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. De Tweede Kamer debatteert morgen, 25 januari, over dit Nationaal Actieplan. Ook doet de overheid goede voorstellen voor maatschappelijke veranderingen die nodig zijn om dit gedrag te stoppen.
De regering geeft in het plan aan hoe belangrijk het is dat werknemers een zeker contract hebben, omdat ze anders veel kwetsbaarder zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Zonder vast contract aarzelen ze ook vaker grensoverschrijdend gedrag aan te kaarten.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Het is een goede zaak dat de overheid eindelijk inziet hoe belangrijk het is de vaak vrouwelijke werknemers beter te beschermen tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Daarbij geeft de overheid terecht aan dat vrouwen extra kwetsbaar zijn als zij niet weten of hun contract wordt verlengd. Er moeten hele duidelijke regels komen voor de werkvloer, wat wel en niet kan, en bij overschrijding van regels moeten er duidelijke sancties opgelegd kunnen worden.’
De regering gaat de ILO conventie 190 ratificeren, die moet leiden tot wetgeving die vrouwen beter gaat beschermen tegen (seksueel) geweld. Jong: ‘Eindelijk. We zetten ons hier al jaren voor in en zien die wetgeving nu graag tegemoet.’ Het ILO-verdrag, dat in juni 2021 in werking trad, is al door een aantal Europese landen geratificeerd. Het verplicht de lidstaten zorg te dragen voor laagdrempelige, veilige, eerlijke en effectieve procedures voor geweld en intimidatie op het werk. Dit gaat verder dan het huidige Nederlandse beleid, waarbij tot nu toe sprake is van zelfregulering.
De FNV is van mening dat de wet zwijgbedingen ten aanzien van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld moet verbieden. Deze wet, de wet bescherming klokkenluiders, ligt vandaag voor in de Eerste Kamer.
Jong: ‘Het is onduidelijk of seksueel wangedrag óók onder deze wet valt. Als dat niet zo is vragen wij de minister of zij zwijgbedingen hierover alsnog wil verbieden. Er moet een einde komen aan de zwijgcultuur, anders houd je grensoverschrijdend gedrag in stand. Het is een maatschappelijke misstand en zo moet het ook behandeld worden; dat betekent ook dat bestaande zwijgbedingen op dit punt doorbroken moeten kunnen worden en niet langer zijn af te kopen met geld.’
De FNV vraagt de Tweede Kamer scherp toe te zien dat de komende wet- en regelgeving wordt voorzien van handhaving en sancties. De bond is ook in gesprek met werkgevers in de Stichting van de Arbeid over hoe adviezen en regelgeving verder vorm te geven en draagt actief bij aan de cultuurverandering die zo nodig is.