In Bhavnagar, India werken duizenden mensen dichtbij het grootste scheepskerkhof ter wereld. Ze zorgen ervoor dat materiaal uit de schepen gerecycled kan worden. Dit doen ze onder erbarmelijke omstandigheden. Mondiaal FNV steunt vrouwenvakbond SEWA om hun situatie te verbeteren.
In Bhavnagar, India werken duizenden mensen dichtbij het grootste scheepskerkhof ter wereld. Verborgen in de straatjes bij scheepssloopwerven maken met name vrouwen de plastic scheepstouwen en elektronica die uit de schepen komen klaar voor hergebruik. Dat gebeurt vaak in miserabele omstandigheden thuis of in kleine werkplaatsen. Om bijvoorbeeld plastic ankertouwen te verwerken tot pellets, dompelen ze die onder in baden met bijtende vloeistoffen, waarbij ze verwondingen en gezondheidsschade oplopen.
Ook deze zogenaamde downstream-industrie moet veiliger en schoner worden. SEWA is de eerste vakbond die de uitdaging is aangegaan met steun van Mondiaal FNV om deze vrouwen een stem te geven. “Ze dragen bij aan een circulaire economie”, zegt Minal, organizer van SEWA. Vakbondskoepel IndustriALL en SEWA zijn op dit punt een samenwerkingsverband aangegaan.
Lees hoe het vertrouwen van deze vrouwen gewonnen wordt en hun persoonlijke verhalen