Ramesh (34), Swami (30), en Krishnaveni (vrouw, 26) werken samen in het sprayen van pesticiden. In India worden veel schadelijke pesticiden gebruikt, die directe gevaren opleveren voor de gezondheid. In veel Westerse landen is het gebruik van deze pesticiden al verboden.
Ramesh, Swami en Krishnaveni werken op het land in de Indiase deelstaat Andrha Pradesh. Als een geoliede machine gaan ze te werk: Krishnaveni mengt de pesticiden met water, Swami giet het in de tank en vervolgens helpt hij Ramesh om de tank op zijn rug te tillen. Dan kan Ramesh van start: hij loopt in een wolk van pesticiden over de velden. “Ik spray al jaren, iedere dag. Er gaan zo’n tien flessen doorheen”, vertelt hij. Bescherming draagt hij niet: geen mondkapje, geen handschoenen en in zijn gewone kleding.
“Ik weet dat het beter is om een mondkapje te dragen, maar het is hier gewoon te warm”, vertelt Ramesh. Het is midden op de dag en de zon en de vochtigheid zorgen voor een gevoelstemperatuur van zo’n 40 graden. “Ik heb geen last van de pesticiden; ik denk dat ik er aan gewend ben. Als er een nieuwe variant wordt geïntroduceerd, dan voel ik het wel: mijn luchtwegen zijn dan geïrriteerd, mijn ogen branden en soms ben ik misselijk”, aldus Ramesh.
Na het sprayen gaat hij direct naar huis en drinkt hij een glas botermelk met citroen. “Dat is mijn recept”, aldus Ramesh. Voor een buurman van Ramesh werkte dat recept helaas niet: “Hij is vorige maand erg ziek geworden van het sprayen: hij had moeite met ademhalen en zijn luchtwegen bleken beschadigd te zijn”, vertelt Ramesh. Het ziekenhuisbezoek en de specialistische medicijnen die hij nodig had, kosten hem zo’n duizend euro. Dit moeten landarbeiders als Ramesh gewoon zelf betalen: ze hebben geen verzekering en de landlord ziet het als hun eigen risico. Ramesh: “Bang om ziek te worden ben ik niet, want wat kan je er aan doen? We moeten door, er moet geld verdiend worden.”