Na vijf moeizame onderhandelingsrondes voor een nieuwe cao Kinderopvang hebben werkgeversorganisaties BK, BMK en BVOK een eindbod neergelegd. Werkgevers hebben hiermee aangegeven dat ze niet verder willen onderhandelen. Het gaat om een cao met een looptijd van twee jaar met een loonsverhoging van 2,5% op 1 juli 2025 en 1,5% op 1 september 2026.
‘Dat is mager en minder dan we zouden willen voor de 127.000 werknemers, maar op andere punten hebben we goede afspraken kunnen maken. Dit eindbod is dan ook kantje boord’, reageert Deddy Dorenbos, cao-onderhandelaar en bestuurder FNV Zorg en Welzijn. De vakbond legt het eindbod nu voor aan de leden, die mogen beslissen.
De magere loonsverhoging wordt wat de vakbond betreft gecompenseerd door een flinke verhoging van de eindejaarsuitkering, vier uren extra in het levensfasebudget en 5 mei wordt een vrije dag. De vakbond is blij dat er eindelijk concrete afspraken zijn gemaakt over verlaging van de werkdruk en dat er een experiment komt voor een kortere (30-urige) werkweek. Een belangrijk onderwerp voor de FNV omdat dit kan bijdragen aan het oplossen van personeelstekorten.
De eindejaarsuitkering gaat in twee stappen omhoog naar 8%. Over heel 2025 komt er 1,5% bij en over 2026 wordt de uitkering verhoogd met 2,5%. Dorenbos: ‘Dat was voor onze leden een belangrijk punt. Het is een structurele verhoging en daarmee komt de loonsverhoging voor zowel 2025 als 2026 op 4%.
Met een aantal afspraken voor kinderopvangmedewerkers in opleiding en stagiaires wordt het volgens de vakbond aantrekkelijker om in de kinderopvang te gaan werken.
Al eerder tijdens het cao-overleg hebben partijen afgesproken om een proef te doen met een verkorte werkweek van 30 uur. Daarnaast is afgesproken dat partijen op drie niveaus maatregelen gaan nemen om de werkdruk tegen te gaan. Zo komt er een gezamenlijke lobby naar de politiek. De werkdruk wordt gemeten en de uitkomsten moeten leiden tot afspraken in de cao. Tot slot wordt er inzichtelijk gemaakt hoeveel medewerkers flexibel ingezet worden. Deze laatste maatregel is een onderdeel van het eerder afgesproken project gezond roosteren.
Er is afgesproken dat het Meldpunt Naleving cao Kinderopvang online beter vindbaar zal zijn. Dit moet ervoor zorgen dat de cao beter wordt nageleefd door de werkgever. Dorenbos: ‘We verwachten dat betere naleving van de cao ook de werkdruk verlaagt. Een deel van de werkdruk ontstaat bijvoorbeeld doordat werkgevers de regels rondom de jaarurensystematiek niet goed uit te voeren. Ze geven vaak een eigen draai aan het meer of minder inzetten van medewerkers.’