De FNV zet zich langer in om aanbesteding in het sociaal domein te stoppen. Zo zijn actieve leden bij Stichting Dock Utrecht sinds 2017 in gesprek met de gemeente en politieke partijen over de problemen van aanbesteding.
Dat heeft in 2020 geleid tot de motie ‘Toekomst van het aanbesteden in het sociaal domein’, die resulteerde in een adviesrapport en, in maart 2022, de daarop gebaseerde keuzekompas. Deze zet afwegingskaders uiteen voor de gemeente om een keuze te maken tussen subsidie of aanbesteding. We zijn er nog niet: hoe de gemeente aanbesteding de komende jaren vorm gaan geven moet nog blijken. Maar de lobby heeft ertoe geleid dat aanbesteding niet meer vanzelfsprekend is in het sociaal domein in Utrecht en kritisch onder de loep genomen wordt. Na de zomer gaan we in gesprek hierover met werkgevers en de wethouder.
De kritiek op aanbesteding is groeiende. Ook veel werkgevers willen af van het ‘aanbestedingscircus’. Want niet alleen leidt het tot een grote druk op arbeidsvoorwaarden en discontinuïteit van de dienstverlening. Het is ook nog eens ontzettend duur en tijdrovend. Naast het inhuren van externe bureaus gespecialiseerd in aanbestedingsaanvragen en wetgeving, maken de verkrijgende alsook de latende partijen veel organisatorische en personeelskosten. Ook de gemeente moet dure expertise inhuren voor aanbestedingsprocedures.
FNV Sociaal werk heeft inmiddels een aantal constructieve gesprekken met Sociaal Werk Nederland gevoerd over gedeelde belangen voor in ieder geval betere criteria voor aanbesteding, daar waar het gebeurt. Denk aan waarborgen van arbeidsvoorwaarden, langere contractperiodes en indexatie door de gemeentes (elk jaar mee laten stijgen met inflatie en cao-lonen).
Voor onze lobby en om concrete voorstellen te maken voor de cao over het waarborgen van arbeidsvoorwaarden bij aanbesteding zijn wij op zoek naar concrete recente voorbeelden. Mail naar sociaalwerk@fnv.nl als je jouw ervaringen met ons wilt delen.