Op 18 mei jl. hebben we weer verder onderhandeld over een nieuwe cao Sociaal Werk. Het recht om in je vrije tijd onbereikbaar voor je werk te zijn, thuiswerken en goede functie-beschrijvingen zijn onderwerpen die we hebben besproken. We hebben nog geen overeenstemming.
Dat willen de bonden in de nieuwe cao afspreken. Want het beroep op de medewerkers in hun vrije tijd kan groot zijn. ‘Een goede balans houden tussen werk en privé is erg belangrijk. Het recht in de cao op onbereikbaarheid in je vrije tijd helpt daarvoor', aldus een hartenkreet in onze ledenraadpleging. In het cao-overleg op 18 mei jl. vonden de werkgevers dat de medewerkers dit zelf goed met hun werkgever kunnen oplossen. We handhaven ons voorstel en zullen laten zien hoe dit verwerkt kan worden in de cao-artikelen.
De bonden én de werkgevers gaan er vanuit dat ook na de coronacrisis de behoefte aan meer thuis te werken zal blijven. De bonden hebben voorstellen gedaan om het thuiswerken in de nieuwe cao beter te regelen. Met voor de medewerker een recht op thuiswerken, maar ook een recht om op kantoor te werken. In het cao-overleg op 18 mei jl. zijn de werkgevers ons tegemoet gekomen met een vergoeding per thuiswerkdag van €2 die het NIBUD berekend heeft. Voor het overige willen de werkgevers dat materiële afspraken over thuiswerken in de organisatie gemaakt worden. Zo willen ze niet in de cao het recht op declaratie van je investeringen in je thuiswerkplek vastleggen. De bonden komen hier in een volgend cao-overleg op terug.
De functiebeschrijvingen en de inschaling in de cao moeten bijgewerkt worden. Dat vraagt de praktijk van het sociaal werk. Daarover zijn bonden en werkgevers het eens. Specialisten hebben al nieuwe, algemenere, functies sociaal werker ontwikkeld, maar nog niet tot tevredenheid van de bonden. Wij hebben ook voorstellen gedaan waarmee in de cao je inspraak in de functiebeschrijving en inschaling duidelijker wordt. Ook voor het COA. Als je over de inschaling een verschil van mening houdt met je werkgever, doen wat ons betreft aangewezen externe deskundigen een bindende uitspraak. In ons voorstel kunnen vakbondsleden dat bij hun vakbond aanvragen, die dan ook een deskundige levert. De werkgevers komen hier in het cao-overleg op terug.
Op 1 juni worden de onderhandelingen voor de nieuwe cao voortgezet. Dan praten we ook over de loonsverhoging. Ook 21 juni is nog gereserveerd voor de onderhandelingen. Voor een goed akkoord moet dan nog veel gebeuren. Wil je reageren op dit bericht? Mail ons dan via sociaalwerk@fnv.nl.
Volg het FNV-nieuws over de onderhandelingen, ook op www.fnv.nl/sociaalwerk, deel het met je collega’s en vraag hun steun door lid te worden. Ben je nog geen lid? Steun onze inzet, beslis mee over jouw cao en word lid van de FNV via www.fnv.nl/lidmaatschap, want samen staan we sterk.