Bij Transdev Gooi & Vechtstreek zijn zorgen geuit over de sociale veiligheid onder medewerkers. Daarop is in opdracht van Transdev een cultuuronderzoek gehouden door onderzoeksbureau Bezemer & Schubad. Wat is de uitkomst van dit onderzoek?
In een nieuwsbrief aan de leden heeft de FNV opgeroepen om vooral deel te nemen aan het cultuuronderzoek. Deze oproep is niet door iedereen helemaal goed begrepen en heeft daardoor voor verwarring gezorgd. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, onze oproep was juist gericht op een zo groot mogelijke deelname door medewerkers, zodat een zo objectief mogelijke uitkomst zou worden bereikt.
Inmiddels hebben wij de uitkomst ontvangen onder de titel ‘Rapportage Inventariserend Cultuuronderzoek bij Transdev, regio Gooi & Vechtstreek’. Je kunt hier het onderzoek zelf nalezen.
Er zijn 44 individuele gesprekken gevoerd. Niet alleen gesprekken met chauffeurs, maar ook met leidinggevenden, HR, de bedrijfsarts en enkele leden van de ondernemingsraad (de overige or-leden zijn hier niet in gekend of bij betrokken). De gesprekken richtten zich op percepties en ervaringen van de betreffende individuen. In feite gaat het dan om gevoelens en meningen van de deelnemende medewerkers. Echter, de positie in de organisatie is nogal bepalend voor een gevoel of mening over een bepaalde situatie. Hoe verhoudt zich dat dan tot een conclusie of uitkomst?
De tekst van de rapportage doet onterecht een oproep om alles op te lossen door een gezamenlijke inspanning van management en medewerkers. Dit is wel heel gemakkelijk en kort door de bocht. Binnen deze samenwerking hebben de verschillende partijen een eigen verantwoordelijkheid. Oftewel, je gaat over je eigen taken en werkzaamheden:
Het was dus beter geweest om de feedback vanuit de deelnemers per doelgroep om te zetten in actie- of verbeterpunten, zodat ieder voor zich weet waaraan gewerkt moet worden. Niet dat de verantwoordelijkheden door elkaar gaan lopen, want dat is nu juist de reden van ontevredenheid. Het belang van de één is niet per se ook het belang van de ander. Goed samenspel zorgt voor de versterking van de gedeelde doelstellingen, zoals continuïteit, goede arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden. Het moet niet ontaarden in een belangenstrijd!
Wat in de rapportage wordt vermeld, maar niet benadrukt, is dat de oorzaak van ontevredenheid op de werkvloer vaak ligt in het gevoel dat een ‘gewone’ medewerker niet meetelt of wordt gehoord.
Een medewerker die ervaart dat de leidinggevende vaak toegankelijk is, maar diegene niets doet of kan doen om zijn/haar situatie te verbeteren, zal op den duur ontevreden worden. Dit kan op verschillende manieren invloed hebben op de inzet, prestaties, ziekteverzuim of houding van deze medewerker. Iedereen presteert nu eenmaal beter als hij/zij zich gewaardeerd, erkend of gehoord voelt. Ontevredenheid is natuurlijk nooit een excuus voor grensoverschrijdend gedrag, maar kan wel een uiting zijn van de onmacht die wordt ervaren.
Gebrek aan leiderschap zorgt meestal voor onveiligheid en gedoe op de werkvloer, maar ook voor hoger ziekteverzuim en mindere prestaties. Het is daarmee een belangrijke sleutel voor verbetering.
De afdronk van het onderzoek is toch een beetje dat er vooral naar zondebokken is gezocht en onvoldoende aandacht is besteed aan de onderliggende oorzaken. Dat is heel jammer, want daarmee draagt het niet bij aan de oplossingen van de problemen. Cultuur ontstaat door vaste patronen en goede voorbeelden. Dat maakt het zo moeilijk om cultuur te veranderen of bij te sturen. Het is vaak een kwestie van een hele lange adem.
De FNV wil graag blijven bijdragen aan de verbeteringen die nodig zijn om een goede werksfeer met dito arbeidsomstandigheden en arbeidsvoorwaarden te bereiken. Dit geldt voor Transdev landelijk, maar ook voor de concessie Gooi en Vechtstreek. Wij willen openstaan en toegankelijk zijn voor iedereen binnen het bedrijf die hieraan wil meewerken. Natuurlijk hebben onze leden een streepje voor. Zij kunnen op- en aanmerkingen altijd mailen naar carl.kraijenoord@fnv.nl.
Samen staan we sterker! Door een sterke vakbond met een grote achterban bereiken we betere resultaten in arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden.