Woensdag 9 oktober hebben wij een ultieme poging gedaan om het door jullie verworpen resultaat voor een nieuwe cao-looptijd substantieel te verbeteren. Helaas is dit niet gelukt. Dit betekent dat wij zijn uitonderhandeld. We hebben de werkgever dan ook verzocht om een eindbod, en hebben dit inmiddels ontvangen.
Aangezien de achterban van de andere twee vakbonden al heeft ingestemd met het (door ons verworpen) resultaat, wilde de werkgever alleen nog praten over een plusje in de loonontwikkeling. Dit zorgt ervoor dat er geen conflict ontstaat met drie partijen en is een tactische en slimme overweging, want ‘verdeel en heers’.
Voor het verdere onderhandelen bleven dus nog twee delegaties over, namelijk die van de werkgever en de FNV. Wij wilden het liefst over het geheel verder praten, maar dat was volgens de werkgever niet noodzakelijk. Immers, in de overige punten van het resultaat zit niet zoveel financiële waarde en dit zou daarmee niet bijdragen aan een substantiële verhoging van de loonontwikkeling. Hiermee werd meteen bevestigd wat wij al eerder bij jullie hebben aangegeven: het resultaat is gevuld met bestaande fiscale mogelijkheden en sigaren uit eigen doos!
Volgens de werkgever is er geen ruimte meer in de begroting voor een substantiële loonsverhoging voor het eigen personeel. Wij denken dat dit wel mogelijk is als het gehele budget anders wordt verdeeld. De Raad van Bestuur heeft volgens ons veel geld over voor het eigen comfort door enorme bedragen uit te geven aan extern advies of de inhuur van extra personeel in projecten, maar niet voor eigen medewerkers.
Uiteindelijk heeft de werkgeversdelegatie met veel pijn en moeite een plusje voorgesteld door alleen de salarisgroepen 6, 7 en 8 een verbeterd percentage van 6% toe te passen. De overige salarisgroepen blijven steken op een vaste voet van € 260 of 4,2%. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag verhoogd van 5% naar 6%, de verandering in OBP een jaar vertraagd en komt er een bijdrage van de werkgever van € 25 bruto per maand in de kosten van de fietsleaseregeling.
Wij vinden het een raar en ongemakkelijk voorstel. Wat is de betekenis van woorden als de werkgever praat over inclusiviteit en gelijkwaardigheid (wij zouden zeggen: solidariteit) op het moment dat er keuzes moeten worden gemaakt? We hebben al voorstellen voor een groep met een studieschuld, voor een groep die behoefte heeft aan transitieverlof en nu weer voor de loongroepen waarin de meeste mensen werken. Blijkbaar worden dure woorden alleen gebruikt voor ‘windowdressing’ en eigen belang.
De FNV staat voor collectiviteit en echte solidariteit. Dit zie je terug in het brede eisenpakket van onze voorstellenbrief. Ook wij hebben de afgelopen jaren gekozen voor verschil in de procentuele stijging van het salaris per salarisgroep door in te zetten op een vaste voet. Dit bedrag was voor iedereen gelijk! Het was een manier om ervoor te zorgen dat de lagere salarisschalen, die harder werden getroffen door de inflatie, verhoudingsgewijs beter zijn gecompenseerd en voor ons de reden om te kiezen voor deze solidaire optie. ProRail maakt nu een andere keuze.
Volgens ons wordt dit voorstel gedaan om verdere acties te voorkomen. De inschatting van de werkgever is dat het personeel hiermee tevreden wordt gesteld en niet zal gaan staken. En ja, van staken op de Inktpot heeft ProRail geen last, want dat vertaalt zich niet in punctualiteit voor de reiziger of in een boete. Opnieuw ‘verdeel en heers’, maar dan wel op een ontzettend opportunistische manier.
Zeker, wij hebben hoog ingezet met ons voorstel voor de loonontwikkeling. Was dit wel realistisch of ergens op gebaseerd, vragen sommigen zich af? Jazeker! Volgens ons wel. Tot 1 januari 2024 is iedere salarisgroep (sg) door de inflatie ingehaald en in koopkracht achteruitgegaan.
Door het voorstel van de werkgever wordt de inflatie op 1 juli 2024 door enkele salarisgroepen ingelopen, maar blijft het voor de anderen fors bestaan. Zij blijven dus behoorlijk achterlopen in de structurele correctie van hun koopkracht.
De FNV mist de echte solidariteit in het voorstel van de werkgever. Oftewel, in de woorden van de werkgever: niet voldoende inclusief en gelijkwaardig. Daarom kunnen we het ook niet positief of neutraal voorleggen aan onze leden. Onze leden mogen namelijk tot en met 17 oktober stemmen over het eindbod en hebben hiervoor persoonlijk een uitnodiging ontvangen. Wij respecteren iedere keuze, want dat is democratie.
Ongeacht je keuze bij het stemmen, vragen we je ook of je bereid bent om samen in actie te komen voor een beter resultaat en gelijke behandeling als een meerderheid tegen heeft gestemd. Immers, alleen samen kunnen we iets bereiken en dat kan alleen als voldoende mensen ook de noodzaak voelen om op te staan voor iets beters en voor alle collega’s!
Een stem tegen is automatisch een stem voor een actietraject naar een solidair resultaat met een substantiële loonontwikkeling voor iedereen. Wat ons betreft komen door eventuele acties alle voorstellen van onze eerste inzet weer op tafel, aangevuld met de prioriteiten vanuit de laatste enquête.
Wil je voor 17 oktober nog ondersteuning voor het informeren van jouw collega’s op de post of afdeling? Laat het ons weten via e-mail naar carl.kraijenoord@fnv.nl.