Arriva heeft als nieuwe werkgever van meet af aan, vanaf 10 december, geprobeerd een fikse besparing te realiseren op jullie rij- en rusttijden. Dit leidde tot grote woede bij al het rijdend personeel.
Door druk vanuit de vakorganisaties FNV en CNV heeft Arriva grotendeels ‘haar keutel ingetrokken’. Vanaf 7 januari geldt in ieder geval de belangrijke 30 minuten aaneengesloten pauze. Alleen de gehalveerde opstaptijden zijn nog niet hersteld en door extra werkzaamheden en/of materiaal onvolkomenheden, is de netto pauze een bruto pauze geworden. Wij eisen dat Arriva deze arbeidsvoorwaarden (werktijden) alsnog herstelt.
De triomf is maar van korte duur. Het probleem verschuift. Arriva zegt, zo wordt ons verteld, dat in het definitieve dienstenpakket alle Twentse bedrijfsregels aangaande de rij- en rusttijden geschrapt zullen worden. De ledenvergaderingen geven een duidelijk signaal: dan volgen er acties. Lees hier onze (brand)brief aan Arriva.
De OR-Bus heeft de ‘nietigheid’ uitgeroepen op het dienstenpakket tot 7 januari. Dit moet voorkomen dat Arriva alsnog kan doorrijden met diensten en roosters die niet conform cao en bedrijfsregels Keolis zijn. De tijd zal het uitwijzen. Als in aanloop naar een definitief pakket duidelijk wordt dat de bedrijfsregels aangaande jullie rij- en rusttijden geen onderdeel vormen van het definitieve diensten en roosterpakket vanaf maart, dan zullen we acties niet schuwen.
Ook bij de ledenvergaderingen op 8 januari was iedereen het erover eens. Het plezier moet weer terug komen in het werk. Dat is het belangrijkste. Het oeverloze gejaag, van halte naar halte, de pauzes die er standaard bij in schieten, rijden met materiaal dat niet op orde is wat de situatie verder verergert. Als een paal staat boven water dat in het definitieve dienstenpakket alle bedrijfsregels van Keolis dienen te worden geïmplementeerd. Om ervoor te zorgen dat de rij- en rusttijden acceptabel blijven.
Als FNV zijn we geen expert om exact vast te kunnen stellen waar de oorzaken van de materiaaldefecten zich bevinden. Wat we wel kunnen doen is onderzoeken en de problemen aankaarten. Het beste is om af te gaan op eigen verzamelde informatie over het wel en wee van de nieuwe bussen. Daarom raadplegen we jullie middels een enquête over de staat van de bussen. De uitkomsten zullen we bespreken met jullie werkgever en ook de provincie, de opdrachtgever.
Naar aanleiding van de ledenvergaderingen kwamen er een aantal duidelijke oproepen naar voren. Als alle collega’s meer een zelfde visie hebben met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden, legt het meer gezonde druk op de werkgever om bepaalde werkomstandigheden sneller te laten verbeteren.
Iedereen is begaan met de reiziger. Dat siert jullie. Maar het zorgt ervoor dat je toch probeert – koste wat het kost – zo snel mogelijk de dienstregeling volgens planning te rijden, ook al is het soms gezien de krappe rijtijden niet haalbaar. Gezien de hoge mate van uitval, materiaalpech en te krappe rijtijden, is er sprake van een sterk verhoogde werkdruk. We adviseren je daarom dringend jezelf in bescherming te nemen. Dat betekent, neem in ieder geval de pauze die gepland staat volledig. Ook al druist dit soms tegen je gevoel in. In bredere zin roepen we iedereen op om alleen uit te voeren wat er op de rijkaart staat vermeld en niet meer dan dat. Als het echt niet meer gaat, kies voor jezelf en je eigen gezondheid. Blijf niet doorrijden als het niet gaat.