Dit nieuwsbericht gaat over het actieplan vliegtuigonderhoud (VO) en is gestuurd naar alle FNV-leden vallend onder de cao voor het grondpersoneel. Deze informatie is bedoeld voor de FNV-leden die zijn uitgenodigd voor de enquête en voor alle andere leden met interesse in het actieplan VO.
Transavia, NVLT en FNV Luchtvaart willen graag investeren in cao-afspraken voor luchtvaarttechnici. In de laatste cao is een actieplan VO afgesproken met als doel om medewerkers bij Technical Services (langer) in dienst te houden en meer nieuw technisch talent te laten instromen. We zijn gestart met een enquête onder medewerkers en de uitkomsten hiervan vormen de basis voor het maken van aanvullende cao-afspraken voor technici. De uitkomsten van de enquête zijn een zwaarwegend uitgangspunt voor de werkgroep Actieplan VO, bestaande uit Transavia en de vakbonden NVLT en FNV.
Maar liefst 72% van de VO medewerkers heeft de tijd genomen om de enquête over de mogelijke verbeteringen voor behoud en werving in te vullen. De uitkomsten laten duidelijke verschillen zien in antwoorden tussen verschillende functies, leeftijden of aantal dienstjaren. Als werkgroep gaan we kijken op welke manier we deze verschillen een plek kunnen geven in het advies. Wij willen alle deelnemers aan de enquête bedanken voor hun waardevolle input!
Uit de reacties komt naar voren dat waardering, inkomen, (invloed op) het rooster en minder nachtdiensten voor medewerkers belangrijke aandachtspunten zijn. Uit de antwoorden kunnen we vervolgens opmaken dat waardering zit in arbeidsvoorwaarden, maar ook in zaken als communicatie, openheid en werkomstandigheden. Uit de uitkomsten van de enquête blijkt welke onderdelen vooral samenhangen met mogelijk vertrek van medewerkers. Hierin komen waardering voor nevenfuncties -en neventaken (skills), ontwikkelings– en doorgroeimogelijkheden, de beloning in relatie tot verantwoordelijkheden en invloed op het rooster vooral naar voren.
60% van de invullers geeft aan graag bij Transavia te willen blijven werken. Als redenen om te blijven worden genoemd de relatie met collega’s (79%), inhoud van het werk (43%), doorgroeimogelijkheden (39%) en bedrijfscultuur (21%). 40% van de invullers geeft aan de afgelopen drie maanden serieus op zoek te zijn geweest naar een andere baan buiten Transavia of is van plan dat de komende drie maanden te gaan doen. De belangrijkste kritiekpunten die deze groep zelf aangeeft om een andere baan te zoeken zijn: salaris en arbeidsvoorwaarden (71%), werkdruk (43%), bedrijfscultuur (34%) en werk/privé balans (34%).
Tijdens de komende overleggen in januari 2024 zal de werkgroep zich buigen over mogelijkheden om op basis van de uitkomsten tot een advies te komen om de genoemde kritiekpunten te verbeteren. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat het advies van de werkgroep voor 1 februari 2024 gereed zal zijn, zoals ook in de cao is afgesproken.