Sportvoorzieningen, een zwembad, de bibliotheek en culturele voorzieningen zijn publieke voorzieningen die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn. Sport draagt bij aan vitaliteit, preventie van gezondheidsproblemen en gelijke kansen. De FNV zet zich daarvoor in.
De sportsector waarin ruim 100.000 professionals werken, kent een mix van publieke en private organisaties en is sterk afhankelijk van gemeentelijke subsidies en inkomsten van gebruikers. Ondanks het belang van sport voor de volksgezondheid, participatie en sociale cohesie ontbreekt een structureel budget vanuit de overheid. Dit leidt tot lage lonen en beperkte arbeidsvoorwaarden.
Investeren in voldoende personeel en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden is essentieel. In de zwembaden werken circa 10.000 mensen, verdeeld over drie cao’s, met verschillen in arbeidsvoorwaarden die kunnen oplopen tot € 600 per maand voor vergelijkbaar werk. Gemeenten bezuinigen op zwembaden door deze aan te besteden, waardoor exploitanten met de laagste lonen de contracten winnen. Dit draagt bij aan het tekort aan zwemonderwijzers, die gemiddeld slechts € 2800 bruto verdienen voor een fulltimebaan, die bovendien zelden wordt aangeboden.
De toekomst van de sportsector staat onder druk. Gemeenten krijgen meer taken, maar het beschikbare budget loopt achter op de inflatie. Hiermee komt ook de openbare toegankelijkheid én betaalbaarheid van sport onder druk te staan. Zwembaden en sportvoorzieningen staan laag op de prioriteitenlijst en steeds meer zwembaden sluiten.
'Houd sport toegankelijk', is dan ook de oproep van de FNV. Ze vindt daarin medestanders zoals hoogleraar Erik Scherder. Maak je je ook druk om de toekomst van sport in jouw gemeente? Zet je in door je stem te laten horen. Deel het filmpje van Erik Scherder op jouw socials. Houd je bestuurder op de hoogte van de situatie in jouw gemeente.