Op 14 maart starten de cao-onderhandelingen in de cao Zwembaden. De inzet van de FNV is duidelijk: de salarissen moeten omhoog, en flink ook. De sector kampt met grote personeelstekorten. Mensen vinden en binden is lastig als je ergens anders meer kunt verdienen.
Ingrid Koppelman: “De onderhandelingen starten 14 maart met het uitwisselen van ieders wensen bij de nieuwe cao. Wij hebben onze wensen opgeschreven in een inzetbrief. De FNV en CNV komen dus met dezelfde wensen. Dit omdat we vinden dat het de hoogste tijd is om serieus te kijken naar de bankrekening van de zwembadmedewerkers. Je werkt niet om er armer van te worden. En dat is de afgelopen jaar met maar liefst 9% achterstand op de koopkracht wél wat er is gebeurd.”
De inzetbrief is samen opgesteld met de kaderleden uit de FNV Brancheraad Zwembaden. De input is breed opgehaald, o.a. door de jaarlijkse Hartslagmeter Sport, een Branchedag Sport eind deze zomer, en diverse korte enquêtes in het najaar.
Ingrid: “De leden zijn heel duidelijk. Vorige keer bleven heel veel leden ontevreden achter met 5,7% loonsverhoging gemiddeld over 12 maanden. We hebben toen al gezegd: doordat de cao in 2024 nog afloopt (1 okt 2024) gaan we voor nog een flinke loonsverhoging in 2024! We doen daarvoor diverse voorstellen, zoals het aanpassen van het loongebouw.
We willen vooral dat de lagere schalen erop vooruit gaan. Nu staat het minimumloon tot aan start schaal 4, wat betekent dat een gediplomeerde MBO3 opgeleide zwemonderwijzer evenveel verdient als een ongeschoolde medewerker in schaal 1 of 2. Dat kan niet.
We hebben ook een voorstel om toe te werken naar 30 uur als fulltime norm. Door deze stap ga je meer per uur verdienen, maar pak je ook het personeelstekort en de werkdruk aan. Mensen blijven duurzamer inzetbaar door een betere balans tussen werk en privé.
We zijn ervan overtuigd dat mensen meer willen werken, als dat loont. Want iedereen werkt met passie en plezier, als de omstandigheden weer terugkeren naar normaal. Nu is de werkdruk op veel plekken te hoog; en zijn de lonen te laag. Een vicieuze cirkel die we samen moeten doorbreken.”
Na 14 maart staan er nog onderhandelingsdagen gepland op: 25 april en 16 mei. Als WiZZ en de vakbonden er dan nog niet uit zijn, volgt mogelijk nog een ronde in juni.