De directie van International Flavors & Fragrances (IFF) weet van gekkigheid niet meer wat ze moet doen. Ze vliegt alle kanten op in het cao-conflict met haar werknemers en de FNV. Met een nieuw eindbod wist het bedrijf vorige week een staking van drie dagen op het nippertje te voorkomen. Maar dat bod bleek weinig waard, dus wordt er toch weer gestaakt.
De ploegendienst legt woensdagavond om 23.00 uur het werk neer, het begin van 48 uur staken bij de geur- en smaakstoffenfabriek in Tilburg. Donderdagmorgen komen de stakers vanaf 09.30 uur samen en voeren actie bij de poort van het bedrijf aan de Zevenheuvelenweg.
Esam Laassal, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Het wordt een beetje sneu, IFF was zelf echt lyrisch over het nieuwe eindbod en dacht de mensen hiermee tevreden te houden. Maar ze begrijpen totaal niet wat er speelt onder de eigen werknemers en luisteren ook niet naar ons. Nu heeft de directie geprobeerd de werknemers te foppen met een zogenaamd verbeterd eindbod. Maar opnieuw spreekt er weinig waardering uit voor de mensen.'
De directie dacht de werknemers te paaien met een cao van twee jaar in plaats van één jaar, met dit jaar een loonsverhoging van 4% en een eenmalige uitkering van 4%. In januari 2026 zou er dan nog 2% bijkomen en in juli nog eens 2%. In het eerdere eindbod lag er nog een voorstel op tafel voor een cao van één jaar met 3,5% meer salaris en eenmalig 5%.
Laassal: ‘Dit is niets meer dan creatief boekhouden, schuiven met procentjes, in de hoop dat de mensen er intrappen. Die laten zich echter niet voor de gek houden, zij staken door.’
De FNV probeert al sinds oktober vorig jaar een goede cao en minstens 7% meer loon af te spreken met IFF (per 1 januari 2025). Toen IFF in januari een deadline (ultimatum) liet verlopen om in te gaan op de eisen van werknemers was voor hen de maat vol.
Sindsdien heeft het bedrijf van alles uit de kast getrokken om acties te voorkomen, onder andere door mensen onder druk te zetten om zich koest te houden. Dat heeft niet geholpen, inmiddels hebben werknemers al driemaal het werk neergelegd: eerst een dag, toen twee dagen en daarna nog drie dagen.