Opnieuw voeren werknemers van voedingschemieconcern dsm-firmenich actie. Op donderdag 31 oktober leggen medewerkers van de productielocatie in Leeuwarden het werk neer. Zij eisen een fatsoenlijke loonsverhoging van hun directie.
Onderhandelingen over een nieuwe cao voor dsm-firmenich lopen moeizaam. FNV-bestuurder Paul Smink: ‘Het bedrijf komt niet verder dan een karige 2,8% loonsverhoging. Dat is onder het niveau van de inflatie. Daarmee gaan de mensen het niet redden. Zij willen ook gewoon hun boodschappen blijven betalen.’
De FNV eist voor de ongeveer 1.700 werknemers in Nederland een cao voor een jaar (per 1 oktober 2024) waarin de salarissen stijgen met 6,2%. Verder moet het minimumloon bij het bedrijf naar € 16 per uur en wil de vakbond dat de lonen vanaf 1 mei volgend jaar meestijgen als de prijzen in de winkels omhooggaan (automatische prijscompensatie).
Na lang onderhandelen heeft het bedrijf inmiddels wel beloofd de zogeheten transitievergoeding overeind te houden. Eerder wilde dsm-firmenich die nog afschaffen. Zo’n vierhonderd werknemers krijgen de vergoeding, die bestaat sinds in 2014 verschillende cao’s van het voormalige DSM zijn samengevoegd. Het verdwijnen van de toeslag had hen ieder gemiddeld € 10.000 per jaar gescheeld. Smink: ‘Dat is een mooi begin. Nu moeten de salarissen nog omhoog.’
Het internationale biotechnologiebedrijf dsm-firmenich ontstond in 2022 uit een fusie van het Nederlandse DSM met het Zwitserse Firmenich. Het bedrijf is vooral actief op de voedings- en gezondheidsmarkt. Op de productielocatie in Leeuwarden werken ongeveer 150 mensen.