Stiptheidsacties en een korte werkonderbreking hebben de directie van ICL Fertilizers nog niet bij zinnen gebracht, dus gaan werknemers over op hardere acties voor een goede cao. Zij staken vanaf dinsdagmorgen vroeg 24 uur.
De staking begint om 05.45 uur en duurt tot woensdagmorgen vroeg. Vanaf 6.30 uur voeren zo’n dertig stakers actie bij de poort van het bedrijf aan de Fosfaatweg 48 in Amsterdam (Westelijk Havengebied).
Thomas Dolman, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Wij hebben ICL hiervoor gewaarschuwd. De mensen werken hier keihard en verdienen een goede loonsverhoging en een veilige werkplek, maar zij staan nog altijd met lege handen. Logisch dat ze doorpakken naar steviger acties. Of het bij deze staking blijft, hangt af van het bedrijf. Dat moet nu echt over de brug komen.’
De werknemers hielden afgelopen week al stiptheidsacties en een korte werkonderbreking. De FNV heeft samen met het CNV sinds april geprobeerd om een goede cao af te spreken bij ICL. Na drie rondes onderhandelen kwam er een mager eindbod van de directie dat de leden van de vakbonden unaniem verwierpen. Het bedrijf reageerde niet op een ultimatum van de bonden.
Als het aan de directie ligt, moeten de werknemers het doen met een cao waarin hun salarissen in een jaar stijgen met slechts 4,5% (per 1 maart 2024). Daarmee halen ze niet eens de achterstand in die ze hebben opgelopen door de hoge inflatie van de afgelopen jaren. De werknemers gaan er in koopkracht op achteruit.
De FNV eist voor het fabriekspersoneel daarom een loonsverhoging van ruim 5% en € 100 per maand. Ook moeten de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen van de boodschappen (automatische prijscompensatie).
Naast meer loon willen de werknemers dat hun werkomstandigheden verbeteren. De fabriek heeft flink wat onderhoud nodig. Zo kun je één loods niet eens veilig betreden bij hogere windkrachten. Veel van de mensen in de fabriek doen fysiek zwaar werk. Daarom moeten zij de mogelijkheid krijgen om minder te gaan werken of om eerder te stoppen met werken.
ICL Fertilizers in Amsterdam maakt kunstmest. Er werken zo’n honderd mensen.