Medewerkers van autohandelaren, garagehouders en fietsenbedrijven leggen vanaf donderdag drie dagen lang het werk neer. Na maanden van stakingen, waaronder een grote landelijke staking van 48 uur, is er nog steeds geen akkoord over een nieuwe cao.
De vakbonden en werkgeversorganisatie BOVAG hebben verkend of er toenadering gevonden kon worden na de laatste staking van begin april. Maar net als eerdere gesprekken leverde dat niets op. BOVAG besloot eenzijdig een nieuw bod op tafel te leggen zonder overeenstemming met de vakbonden. Dit nieuwe bod werd door leden van de FNV massaal weggestemd. ‘We hebben het gevoel dat we niet serieus worden genomen door BOVAG’, zegt Murat Sekercan, cao-onderhandelaar van de FNV. ‘En wie niet luisteren wil, moet voelen. Daarom kunnen we nu maar één ding doen: nog harder actievoeren.’
Na verschillende 24-uurs en 48-uursstakingen, roepen de vakbonden hun leden deze keer op om het werk 72 uur neer te leggen. De staking begint donderdag 24 april. Ook vrijdag 25 april en maandag 28 april wordt er niet gewerkt. Sekercan: ‘Ongelofelijk dat dit zo ver moet komen. Omdat de cao op 1 februari afliep, zijn we al begin november gaan praten met BOVAG. Al vanaf het begin hebben we het gevoel dat de werkgevers heel weinig waardering en respect hebben voor hun personeel. Inmiddels zijn we al ruim twee maanden aan het staken, maar nog steeds begrijpen ze niet dat de werknemers echt een fatsoenlijke cao willen. Onze leden willen daarom harde acties voor een betere cao.’
De stakers komen niet bij elkaar op één centrale locatie, maar melden zich donderdagochtend bij een FNV-vakbondshuis bij hen in de regio. Cao-onderhandelaar Murat Sekercan zal tussen 9.00 en 10.30 uur de stakers in Amsterdam toespreken (Regionaal Vakbondshuis, Derkinderenstraat 2-8, Amsterdam)
Omdat veel werkgevers aan het begin van het actietraject stakende medewerkers opriepen om kort na de staking over te werken, kondigde de FNV een overwerkstaking af. Daardoor hebben de medewerkers het recht om nee te zeggen tegen overwerk. De overwerkstaking loopt door tot er een goed resultaat over een nieuwe cao is bereikt. Op niet-stakingsdagen werken de overwerk-stakers gewoon de normale, contractueel overeengekomen werkuren per dag.
In de sector werken ruim 84.500 werknemers. De huidige cao Motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven liep op 1 februari 2025 af.