We blijven doorgaan! De 48-uursstakingen in eind maart/ begin april hebben druk gezet op de werkgevers, maar ondanks gesprekken zijn we er nog niet uit. BOVAG kan wel zeggen de inflatie te willen corrigeren, maar zonder concrete afspraken is dat onvoldoende. We gaan door met actie voeren, totdat er een fatsoenlijke cao is!
Dit is nu de belangrijkste vraag! We hebben je gevraagd geduld te hebben na de 48-uursstakingen, om te kijken of er meer ruimte is voor een beter loonvoorstel en afspraken over kwaliteit. We hebben ons best gedaan om tot een oplossing te komen, maar dat is helaas niet gelukt. We hebben nu het gevoel dat we aan het lijntje worden gehouden en dat we strengere acties moeten nemen!
Daarom bereiden we nieuwe acties voor. De volgende staking zal 72 uur duren. Dit betekent dat we je vragen om drie dagen het werk neer te leggen. We zullen de staking op dezelfde manier aankondigen als de vorige keer, kort van tevoren via de e-mail. We zullen de pers ook tegelijkertijd inlichten, zodat niet het AD eerst de stakingsoproep publiceert, maar wij jou als eerste oproepen!
Bij verschillende bedrijven horen we dat werkgevers per 1 mei een individuele loonsverhoging willen doorvoeren. Ons advies: teken hier niet voor. Ook dit is een manier om de acties te breken en ervoor te zorgen dat het nog langer duurt voor we voor alle werknemers in de Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijven weer een fatsoenlijke cao hebben. Een fatsoenlijke cao is meer dan loon alleen!
Als je staakt, hoeft je werkgever je geen salaris te betalen voor de uren die je niet werkt. Dit betekent niet dat de werkgever de loonheffing, die elke maand van je salaris wordt afgetrokken, ook aanpast. Te veel ingehouden loonheffing krijg je terug, maar pas volgend jaar bij je belastingaangifte over 2025. Je werkgever kan de te veel ingehouden loonheffing ook verrekenen met je volgende salaris. Sommige werkgevers hebben dit al gedaan. Omdat stakers niet benadeeld mogen worden, vinden wij dat werkgevers de te veel ingehouden loonheffing al in de volgende salarisbetaling moeten corrigeren. Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met de vakbondsbestuurder van FNV Metaal in jouw regio.
We horen van verschillende mensen dat er spanning ontstaat op het werk tussen collega’s die hebben gestaakt en collega’s die niet hebben gestaakt. Dit wordt erger doordat werkgevers de stakers anders behandelen of regels aanpassen voor iedereen na de staking. Bijvoorbeeld het verbieden van zelf je auto te repareren op zaterdag, of het ineens strikt toepassen van de cao voor verlof.
Het is belangrijk om te weten dat stakers niet benadeeld mogen worden. Dit staat in het Europees Sociaal Handvest (ESH), waar ons recht om te staken is vastgelegd. Dit geldt ook voor rechten die niet op papier staan. Daarnaast moet je je realiseren dat alleen de werkgever baat heeft bij ruzie tussen collega’s. De strijd die we nu voeren gaat niet om een conflict tussen collega’s, maar tegen de BOVAG, die de werkgevers vertegenwoordigt bij de cao-onderhandelingen.
Behandel collega’s met respect, ook als ze niet meedoen met de staking, want de werkgever heeft hier uiteindelijk alleen voordeel van. We staken niet zomaar, maar om een goede cao te krijgen, zodat iedereen zijn rekeningen kan blijven betalen. Natuurlijk ben je misschien sneller alleen, maar samen staan we sterker! We gaan door totdat we die goede cao hebben! Ben je nog geen lid?
Of maak een collega lid en verdien een tientje!