Signify komt in het eindbod voor de nieuwe cao onder andere met een te magere loonsverhoging én met een addertje onder het gras wat betreft jouw pensioenopbouw. Graag horen we van jou wat jij over de verschillende onderwerpen vindt door het invullen van de enquête.
De AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden-adviseur van Nederlandse werkgevers, geeft aan dat de loonafspraken voor cao’s die in november zijn afgesloten gemiddeld een verhoging van 6,4% kennen.
Enkele recente voorbeelden van andere bedrijven uit de regio:
- ASML: 18 maanden, 9% plus andere extra’s
- NXP: 12 maanden 7% (en minimaal 2.800 euro)
Daar steekt de 5% over 12 maanden in het eindbod van Signify mager bij af. Het is dus veel minder en absoluut niet marktconform! De eenmalige uitkering van 1.600 euro bruto (ASML: 1.080 euro, NXP: eenmalig 1,5%) doet daar niets aan af.
Om het nog maar niet te hebben over het addertje onder het gras: je pensioenopbouw over je variabel salaris komt te vervallen. Dat is een dikke min van 1,0% tot 1,7% als het bedrijf normaal presteert en maximaal zelfs 3,4% als het goed gaat1. Ook is het zo dat de verhoging (1 januari 2023) een half jaar na einde vorige cao (juli 2022) ingaat, waardoor je een half jaar aan structurele verhoging misloopt.
1 = De pensioenpremie bedraagt 29,4%, waarvan 5% door jou en 24,4% door Signify betaald wordt. Jouw variabel salaris bedraagt 4% (tot en met Hay grade H18) of 7% % (Hay grade H19 en H20) als het bedrijf normaal presteert en bij goede prestaties van het bedrijf is er een multiplier van 200%, m.a.w. je variabel salaris kan dan oplopen tot 8% of 14%. Met dit eindbod doet Signify in jouw pensioenpotje niet meer 24,4% van die 4%-8% danwel 7%-14%. Dat kost jou dus 1%-2% (24,4% van 4%-8%; tot en met H18) of 1,7%-3,4% (24,4% van 7%-14%; H19 en H20).
Het kabinet roept werkgevers op om hybride werken te stimuleren. Er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving (“Werken waar je wilt”). Naast voordelen zoals een betere werk-privé balans, is thuiswerken goed voor het milieu en past het bij een internationaal opererend bedrijf waar je directe collega’s aan de andere kant van de wereld kunnen zitten. Signify daarentegen vindt dat iedereen, in principe, iedere werkdag naar kantoor moet komen. Ze willen helemaal niet praten over een marktconforme regeling.
Signify wil niet praten over andere punten die de vakbonden hebben ingebracht in de cao-onderhandelingen. Wel stelt Signify zelf verdere verslechteringen voor de cao voor, waaronder het laten vervallen van vakantie-uren die je opgespaard hebt.
Een goed CSP is cruciaal om de financiële klap op te vangen, mocht je baan onverhoopt komen te vervallen. Signify wil het huidige plan slechts verlengen tot 30 juni 2023 om daarna richting de veel lagere transitievergoeding te bewegen.
Wij willen graag jouw mening horen over deze onderwerpen. Vul daarom de enquête in. De resultaten van deze enquête, dus jouw mening en die van je collega’s, overhandigen wij geanonimiseerd aan jouw werkgever.