Bij de Kuip in Rotterdam begint vandaag de regionale staking in Zuid-Holland van 48 uur. In de regio Limburg wordt verzameld in Sittard bij het stadion van Fortuna-Sittard. Het loonbod van de werkgevers van 1,4% ligt nog steeds op tafel. Jacqie van Stigt, bestuurder FNV Metaal: ‘En dus staken we opnieuw. Dat belachelijke bod moet van tafel!’
Er wordt al gestaakt in het hele land vanaf 15 november 2021. Sinds 3 weken worden de stakingen harder. Werd er eerst 24 uur gestaakt inmiddels duren de stakingen al 48 uur. De stakers werken bij bedrijven zoals, Equans, Croon Wolter en Dros, Santon, Spie, Delta Reefer Care, Krohne Altometer, Bakker Sliedrecht, RH Marine, Machine fabriek Krimpen en Bam techniek. Service Centre Maastricht, Hoppenbrouwers, Sif, Thielco, Spie, Engie, Croon Wolter Dros, Strukton Worksphere en Kerstens.
Jan Meeder, bestuurder FNV Metaal: ‘Er is geen enkel zicht op een spoedig akkoord. Werkgevers zetten onbegrijpelijk de hakken in het zand en komen niet met een verbeterd voorstel. De loonsverhoging van 1,4% is absoluut belachelijk in relatie tot de prijsstijgingen. En nauwelijks verbetering voor jongere werknemers, die wel mogen stemmen in Nederland, maar kennelijk geen vak-volwassen salaris mogen verdienen. Afschaffen van magere jeugdlonen is dan ook dringend geboden! Dat kan de broodnodige instroom van jonge werknemers in de sector verbeteren. Voor alle uitdagingen die voor ons liggen, zijn bovendien veel extra technische arbeidskrachten nodig. Zonder een goede cao wordt dat een hele moeilijke opgave. Wij gaan door met actie voeren totdat onze cao eisen zijn ingewilligd!’
• Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
• Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
• Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
• Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
• Afschaffen van jeugdlonen.
De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober 2021 af.