FNV Metaal roept zijn leden in de Metaal & Techniek donderdag in de regio Groningen op tot een 24-uurs staking voor een goede cao. Eerder waren er al tal van 24-uurs stakingen in Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen, de Noordoostpolder, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht, Twente en in de regio Zuidwest. Vandaag wordt er ook voor de 2e keer gestaakt in Limburg. Meerdere stakingen volgen binnenkort.
FNV cao-onderhandelaar Peter Reniers: ‘Het gebrek aan bereidheid om tegemoet te komen aan onze belangrijkste cao-eisen, met name op het gebied van (jeugd)loon, zwaarwerk-regeling en generatiepact, blijft zwaar teleurstellend. De werkgevers blijven zich maar verzetten tegen het afsluiten van een voor onze leden goede cao. Ze zitten op een heel ander spoor dan hun kompanen in de sector Metalektro, waar we onlangs een degelijk cao-onderhandelingsresultaat mee hebben afgesloten. Boven op de reparatie cao die daaraan voorafging.’
Reniers: ‘We hebben de afgelopen cao-periode fors ingeleverd op koopkracht, maar hier lijken de werkgevers totaal geen boodschap aan te hebben. De sector moet echt voorbereid zijn op de uitdagingen van de toekomst, zoals de energietransitie, automatisering en digitalisering. Daarvoor moet de nieuwe cao staan als een huis. Daarom blijven we staken, net zolang tot we een goede cao hebben.’
24-uurs staking in Groningen
Stakingslocatie: Hotel Faber, Meint Veningastraat 123, Hoogezand
Stakers schrijven zich in van 08.00 tot 09.30 uur.
Spreker: Anthony Williams, FNV Metaal bestuurder Groningen.
Er wordt gestaakt in o.m. de volgende bedrijven: SPIE, Equans, Verwater, Kampen Industrial Care en Eekels.
Anthony Williams, FNV Metaal bestuurder Groningen: ‘Terwijl het schaarse talent meer en meer de technieksector uitholt, trekken de werkgevers zich terug in hun cao-loopgraven om verstoppertje te spelen. Onbegrijpelijk dat werknemers hun gerechtvaardigde arbeidsvoorwaarden op straat moeten bevechten. Mijn oproep aan de werkgevers is: ‘Haal de koppen uit het zand, steek ze bij elkaar en spreek die goede cao met ons af. Onze leden snakken er naar, ook in Groningen.’
Looptijd
12 Maanden; van 1 april 2024 tot 1 april 2025.
Loon
Een structurele verhoging van de salarissen en de salarisschalen met 10,1% per 1 april 2024, om de inflatieachterstand die is opgelopen sinds oktober 2022 te repareren. Met daarbij, in het kader van een structurele koopkrachtverbetering, een loonsverhoging van 100 euro bruto per maand.
Invoering APC (automatische prijscompensatie) ter voorkoming van toekomstige inflatieachterstanden.
Schrappen van de jeugdschalen. De sector moet veel aantrekkelijker worden gemaakt voor jongeren.
RVU (Regeling Vervroegd Uittreden)
De huidige RVU-regeling dient voor onbepaalde tijd te worden verlengd. Daarnaast spreken partijen af dat zij gezamenlijk verdere verruiming van de fiscale ruimte RVU en verdere verbetering van de zwaarwerkregeling zullen onderschrijven en bepleiten.
Generatiepact
Het Generatiepact zorgt ervoor dat oudere werknemers de gelegenheid krijgen om minder te werken en gezond hun pensioen te halen en tegelijkertijd dat jongeren de kans krijgen in te stromen. Uitgangspunt is dat de uren die vrijvallen door de kortere werkweken van ouderen worden ingevuld door instromers met een (vaste) arbeidsovereenkomst.
Werknemers krijgen het recht om deel te nemen aan het generatiepact, waarbij zij de keuze hebben voor de varianten 60-80-100% en 70-85-100%. Daarnaast moet de (huidige)voorwaarde dat deelname aan het generatiepact slechts mag als werknemers hun verlofstuwmeren hebben afgebouwd tot ten minste 296 uur vervallen.
Stagevergoeding
Invoering van een verplichte minimum stagevergoeding van ten minste 500 euro per maand bij fulltime stageweek.
De cao Metaal en Techniek is met zo’n 360.000 werknemers in de sector en zo’n 36.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao Metaal & Techniek liep op 31 maart 2024 af.