Op 10 februari in Venlo wordt de eerste stakingsronde gehouden voor Noord-Limburg. Jacqie van Stigt: ‘De halsstarrige houding van de werkgevers levert meer stakers op. Ook in Noord-Limburg wordt het werk nu 24 uur neergelegd. Wij gaan door tot er een goede cao ligt! 5% loon erbij, jeugdlonen weg en goede RVU-regeling.’
De staakstraat wordt ingericht op Sportpark het Saorbrook aan de Baasdonkweg 25 Blerick, Venlo. De stakers zijn werkzaam in tal van Metaal & Techniek bedrijven in Venlo en omstreken, zoals onder meer Spie, Engie, Croon Wolter Dros, Strukton Worksphere, VDL Bus Venlo.
Mustafa Kirac, bestuurder FNV Metaal: ‘In het kader van de verbreding gaan we in plaats van centraal nu ook verspreid in de regio Limburg actie voeren. Dichterbij de leden en dichterbij de werkgevers. Dan kunnen de werkgevers de onvrede die heerst vanwege het uitblijven van een fatsoenlijke cao ook eens van dichtbij ervaren. Klaarblijkelijk is dit heel hard nodig.’
Van de mensen in deze sector wordt de komende jaren heel veel gevraagd. Kirac: ‘Denk bijvoorbeeld aan de energietransitie. Om alleen al aan de klimaatambities te voldoen zijn veel extra technische arbeidskrachten keihard nodig. Daarvoor moet je als sector aantrekkelijk zijn én blijven; ook in Noord-Limburg! Zonder een fatsoenlijke cao wordt dat een hele moeilijke opgave. Personeel vertrekt nu al naar bedrijven waar de arbeidsvoorwaarden wel goed geregeld zijn”
• Een loonsverhoging (5%) en eerlijke beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Een minimaal bruto uurloon van € 14,-.
• Geen verplichte consignatie vanaf 55 jaar en 2 vakantiedagen erbij.
• Vaste contracten voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een functie.
• Zware beroepenregeling: ouderen kunnen 3 jaar voor hun pensioenleeftijd stoppen met werken.
• Afschaffen van jeugdlonen.
FNV Metaal wees op 14 oktober 2021, tijdens de laatste cao onderhandelingsronde Metaal & Techniek, het cao eindbod van de werkgevers Metaal & Techniek af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd op 28 oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde, die medio november van start gingen. Na een ‘kerstvakantie pauze’ zijn de stakingen vanaf medio januari 2022 weer hervat.
De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers in de sector en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. De cao bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige Cao Metaal & Techniek liep op 1 oktober af.