De supermarktmedewerkers krijgen er 10% salaris bij, net als eerder de mensen in de distributiecentra van Albert Heijn. Dat staat in het eindbod dat werkgeversorganisaties VGL (Vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen) en Vakcentrum vanmorgen hebben neergelegd bij de FNV. Daniëlle Wiek, bestuurder FNV Handel: ‘Wij gaan dit eindbod voorleggen aan onze leden, die mogen zeggen of ze het genoeg vinden.’
De werkgevers willen een cao voor een jaar, van 2 juli 2023 tot 30 juni 2024. De loonsverhoging moet ingaan per 1 september.
Wiek: ‘Het is een goed loonbod en er komen geen verslechteringen. Wel hadden we graag nog afspraken gemaakt over andere belangrijke dingen, zoals het verlagen van de zogeheten vakvolwassen leeftijd naar 18 jaar* en automatische prijscompensatie, het meestijgen van de lonen met de prijzen in de winkels. Ook over meer vaste banen en het repareren van de zondagstoeslag. Maar helaas wilden de werkgevers daar geen tijd meer voor uittrekken.’
In de supermarktbranche werken zo’n 330.000 mensen. Voor de medewerkers gelden verschillende cao’s: de cao Supermarkt VGL en de cao Supermarkt Levensmiddelenbedrijf.
De eerste is er voornamelijk voor mensen die in dienst zijn van één van de grote supermarkten, zoals Albert Heijn, Jumbo of Lidl. De tweede is er voor werknemers van een kleine zelfstandige supermarkt of franchise supermarkt.
*Vakvolwassen leeftijd: Supermarktmedewerkers ontvangen vanaf hun 21e een loon dat hoort bij hun functie. Wie jonger is dan 21 jaar krijgt een loon op basis van functie en leeftijd: de zogeheten jeugdlonen. De FNV wil dat de vakvolwassen leeftijd wordt verlaagd naar 18 jaar.