FNV Winkelstraat doet een dringende oproep aan het kabinet om scherpere eisen te stellen aan de NOW-noodsteun aan grote winkelketens. Veel grote winkelketens vragen de noodsteun aan maar leggen de rekening van corona vervolgens alsnog keihard bij de werknemers neer. Medewerkers van Wibra tekenen al protest aan en ook uit winkels van Blokker, Intratuin, Hema (franchise) en Bristol komen veel meldingen van medewerkers.
Deze week brengen journalisten van De Groene Amsterdammer en actualiteitenprogramma EenVandaag de impact van dit misstand naar buiten.
‘Winkelketens eten van twee walletjes', zegt Linda Vermeulen, vakbondsbestuurder van de FNV. 'Wij zorgen als belastingbetalers dat winkelketens in deze zware tijden gecompenseerd worden. Maar vervolgens zien we dat er alsnog een route is bedacht om de rekening van de lockdown ook bij de winkelmedewerkers te leggen. Dit deugt niet, dit is een groot misstand.’
Grote winkelketens noteren tijdens de lockdown de niet-gewerkte uren (min-uren) en vragen vervolgens NOW-noodsteun aan om de loonkosten door de overheid terugbetaald te krijgen. Op sommige plekken waar wél werk is, worden mensen consequent minder ingeroosterd. En dan gaat het mis, volgens de FNV: de winkelketens dwingen hun medewerkers om in de zomer gratis over te werken.
Vermeulen: 'Op die manier leggen ze de rekening die al door de maatschappij betaald is, op het bordje van de werknemers.' De FNV krijgt voorbeelden van mensen die bijvoorbeeld veertig, vijftig of zestig werkuren missen en later gratis moeten inhalen, terwijl de loonkosten al door de belastingbetaler zijn betaald. Het overwerk wordt ook wel coronacorvee genoemd.
'Medewerkers hebben in coronatijd veel extra meters gemaakt voor hun bedrijf', zegt Vermeulen. 'Zij moesten vaak optreden als politieagentje, om zo de winkels veilig te houden. Zij maakten veel overuren in de drukke periode rond Black Friday en richting de feestdagen. Ook tijdens de lockdown zij zijn aan het werk, als koerier of met click-and-collect. En dat allemaal voor minimumloon of net ietsje meer.'
'Werkgevers maken misbruik van de NOW én van de loyaliteit van winkelmedewerkers’, aldus Vermeulen. De FNV roept de politiek om in te grijpen. Ook onderzoekt de vakbond juridische stappen en zij roept werknemers op om zich bij de bond te melden om actie-plannen te maken.