De kracht van vakbonden ligt in hun vermogen zich te verenigen. EPSU is de Europese koepelorganisatie waarin 209 Europese vakbonden zijn verenigd. Op 27 en 28 februari nam FNV Overheid deel aan de bijeenkomst voor Europese vakbonden voor de Decentrale Overheden en aan de Europese Sociale Dialoog voor Decentrale Overheden in Brussel.
© EPSU
Jan Winde, voorzitter Werkgroep Internationale Zaken en Armine Stepanyan, bestuurder Decentrale Overheden waren namens FNV Overheid bij deze bijeenkomst. Lees hieronder een kort verslag.
De sociale dialoog op EU-niveau is een instrument waarmee vakbonden en werkgeversorganisaties gezamenlijk Europees beleid in dialoog beïnvloeden. Dat moet uiteindelijk bijdragen aan betere arbeidsvoorwaarden, sociale bescherming en veiligheid op de werkvloer.
Tijdens de Sectorale Sociale dialoog voor Decentrale Overheden, werd een belangrijke overwinning geboekt: de goedkeuring van een richtlijn tegen geweld en intimidatie op de werkvloer. Dit betekent dat er nu concrete richtlijnen liggen om werknemers in de publieke sector beter te beschermen tegen geweld en intimidatie. En dat is hard nodig!
Iedereen moet veilig zijn op het werk. Zeker in de publieke sector, waar gemeenteambtenaren, GGD-medewerkers, brandweer en boa’s, steeds vaker te maken krijgen met agressie vanuit de burgers. Verbaal, fysiek en ook online. De nieuwe richtlijn verplicht werkgevers en overheden om hier actief beleid op te voeren. Concreet betekent dit:
Mooi, een richtlijn op EU-niveau! Maar wat nu? Nu moeten we ervoor zorgen dat deze ook écht wordt ingevoerd in Nederland. Met deze richtlijn hebben we een extra troef in handen om bij gemeenten, provincies, waterschappen en veiligheidsregio’s af te dwingen dat zij als overheid een goed voorbeeld geven en hun verantwoordelijkheid nemen.
Deze richtlijn sluit perfect aan op onze FNV-campagne ‘Fluitend naar je werk’, over (sociale) veiligheid bij burgerzaken. We weten al langer dat werknemers in de publieke sector steeds vaker te maken krijgen met agressie vanuit de burger. Denk aan medewerkers van Burgerzaken of bij sociale diensten die te maken krijgen met scheldpartijen, bedreigingen en zelfs fysiek geweld. We hebben met onze campagne laten zien dat dit een urgent probleem is en concrete maatregelen geëist.
De FNV zal zich inzetten om te zorgen dat decentrale overheden de richtlijn niet alleen omarmen, maar ook opnemen in de cao-inzet. Het is zowel een onderwerp voor de landelijke cao-tafel als voor de lokale cao-tafels. FNV-campagne ‘Fluitend naar je werk’ heeft al laten zien dat het mogelijk is om lokale afspraken te maken om sociale veiligheid te verhogen. Nu is het moment om deze lijn door te trekken en de landelijke en lokale werkgevers aan te zetten te komen met structurele maatregelen. Sociale veiligheid mag nooit afhankelijk zijn van de goodwill van de werkgever. Het moet een recht zijn.
Tijdens de sociale dialoog keken we verder dan dit: ook onderwerpen als het recht om offline te zijn, de impact van AI op de werkvloer en de herziening van de Richtlijn Openbare Aanbestedingen stonden op de agenda in Brussel. Allemaal thema’s die raken aan de toekomst van werk in de publieke sector.
Wil jij op Europees niveau meedenken over goed beleid voor een sociaal veilige en eerlijke werkplek? Laat van je horen! Sluit je aan bij de FNV Werkgroep Internationale Zaken en denk mee over hoe we deze richtlijn kunnen vertalen naar concrete afspraken op jouw werkplek. Samen zorgen we ervoor dat sociale veiligheid geen papieren werkelijkheid blijft, maar een dagelijkse realiteit wordt voor alle werknemers in de publieke sector.
Wil je meedenken of heb je andere vragen, mail dan naar: