Afgelopen vrijdag 14 februari heeft de VNG een laatste bod gedaan van 6,1% voor twee jaar. Dat is 0,5% meer dan de oorspronkelijke inzet van de VNG. Deze was 5,6% voor twee jaar.
FNV Gemeenten, CNV Overheid en CMHF vinden het laatste bod van de VNG onvoldoende. Dit bod betekent koopkrachtverlies en is voor de gezamenlijke bonden onacceptabel voor jou. In deze tabel zie je wat het laatste bod van de VNG inhoudt. Op 4 en 11 maart organiseren we een online landelijke bijeenkomst hierover. Onderin dit nieuwsbericht kun je je hiervoor aanmelden.
Gemeenten krijgen veel taken vanuit het Rijk overgedragen om uit te voeren. Dit zijn belangrijke taken voor Nederland zoals de uitdagingen op de woningmarkt, de energietransitie en de omgevingswet. Daarnaast willen burgers dat hun wijken en dorpen ook schoon, heel en veilig blijven.
Zoals de vlag er nu voor staat, betekent het bod van de VNG dat de bezuinigingen vanuit het Rijk richting gemeenten op jouw bordje terecht komen. Jij betaalt die rekening dan door koopkracht in te leveren. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Het is niet terecht dat jij de bezuinigingen op het Gemeentefonds door het Rijk voor jouw eigen rekening neemt.
De arbeidsmarkt is krap, de ambities hoog en het personeel schaars. Het ravijnjaar van € 6 miljoen gemiddeld per gemeente zal bij de ene gemeente zwaarder zijn dan bij de andere gemeente (van ravijn naar greppel, tot een heuveltje). Maar geen enkele gemeente kan functioneren zonder personeel. Het personeel als sluitpost zien zal rampzalig uitpakken voor nu en de zeer nabije uitdagingen waar jullie voor staan. In deze arbeidsmarkt komt personeel te voet en gaat te paard.
De prijsloonspiraal zorgt ervoor dat werknemers voor koopkrachtverbetering steeds achter de feiten aan lopen. De huren zijn al fors gestegen en stijgen verder, de dagelijkse boodschappen zijn weer duurder geworden en dat geldt ook voor de benzine.
Waar de Nederlandse overheid haar geld aan uitgeeft is een politieke keuze. Hoe de VNG hierop reageert is ook een politieke keuze. Maar leg de rekening niet bij de gemeentelijke werknemers neer, want dan komen de publieke voorzieningen verder onder druk te staan.
40.000 collega’s hebben hun onvrede al laten blijken over de houding van de VNG door niet met een loonbod te komen. Door dit signaal met zoveel mensen af te geven, zou je mogen verwachten dat de VNG hier serieus naar kijkt. De komende periode gaan we het land in en willen we met jou in gesprek over de te nemen vervolgacties. Neem hiervoor contact op met jouw FNV bestuurder.
Op dinsdag 4 en 11 maart organiseren we twee landelijke digitale bijeenkomsten. Kom naar één van deze bijeenkomsten om het laatste nieuws te horen!
De link naar de online bijeenkomst ontvang je uiterlijk dinsdag 4 maart of 11 maart om 10.00 uur per e-mail.
Volgende week ontvang je uitgebreide informatie en de nieuwe tabel. Houd de ontwikkelingen in de gaten via onze nieuwsbrieven en Facebook.
Wil jij een grotere, sterkere FNV bij jou op de werkvloer en in jouw sector? Nodig dan jouw collega's uit om ook lid te worden. En mooi meegenomen: als dank ontvang jij € 10 van ons!