Op dinsdag 1 april overhandigden de jongerennetwerken van de G4-gemeenten namens de jonge ambtenaren een belangrijke overstapbrief aan Rachel Streefland, lid van bestuur van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) en wethouder van Gemeente Utrecht. In deze brief staat één onderwerp centraal: het aflossen van de studieschuld voor jongeren.
In de brief geven ze aan dat ze hun studieschuld sneller willen aflossen via het Individueel Keuzebudget (IKB). Bij andere werkgevers is dit al mogelijk, maar nog niet binnen de gemeentelijke sector. Hoewel de overstapbrief zelf een grap was (1 april), bevatte deze wel een serieus signaal: jongeren voelen zich belemmerd door hun studieschuld en zoeken naar mogelijkheden om deze sneller af te lossen. Het is een duidelijke oproep om de gemeentelijke onderhandelingen en het beleid rondom het IKB aan te passen naar de keuzes van de jongeren.
De studieschuld is namelijk voor velen een groot obstakel. Niet alleen voor hun financiële toekomst, maar ook voor hun professionele ontwikkeling. Het beperkt hen in het maken van keuzes voor hun carrière (zoals het volgen van opleidingen) en heeft een directe impact op hun werkgeluk. Dit is een hot item en een urgent vraagstuk dat vraagt om snelle en effectieve maatregelen.
De FNV ziet het als een verantwoordelijkheid van de gemeenten om jongeren actief te ondersteunen bij het aflossen van hun studieschuld. Door hierin te investeren, helpen we niet alleen de financiële stabiliteit van jongeren, maar geven we hen ook de ruimte om zich volledig te concentreren op hun werk en professionele groei. Dit draagt bij aan een sterkere en gezondere arbeidsmarkt voor de toekomst.
Het is tijd dat we de randvoorwaarden voor onze toekomstige generatie werknemers verbeteren. Het aflossen van studieschulden moet een prioriteit worden in ons beleid, zodat jongeren zich kunnen ontwikkelen zonder de last van een onhoudbare schuld.
Sluit je ook aan. Zodat we samen sterker staan en we samen jouw rechten kunnen verdedigen. Voor betere arbeidsvoorwaarden en ondersteuning als het nodig is.
Lees ook de informatiefolder van het Centraal Planbureau met meer informatie over studieschulden.