Honderden gemeentelijke werknemers voeren vrijdag actie in Utrecht voor een hoger loon en betere arbeidsvoorwaarden. Als het aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ligt, zit er voor hen geen koopkrachtverbetering in. Sterker nog: zij mogen blij zijn als ze überhaupt hun koopkracht behouden. De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor werknemers van gemeenten zitten muurvast.
‘Een schot voor de boeg van de VNG’, noemt bestuurder Marieke Manschot van FNV Overheid de actie. ‘Dit is geen staking maar een protest. De medewerkers die in Utrecht actievoeren nemen daarvoor allemaal verlof. Eerder gaven 40.000 van hun collega's al aan ontevreden te zijn over het loonbod. Samen is hun signaal duidelijk: Wij zijn geen sluitstuk op de gemeentebegroting. Kom over de brug met een fatsoenlijk loonbod, anders is onze volgende actie wél een staking.’
De cao gemeenten loopt af op 31 maart 2025. De FNV wil dat in de nieuwe cao het loon van gemeentemedewerkers 9% stijgt over 21 maanden. Daarnaast moet er een goede regeling komen zodat mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken. Ook moeten ruimere mogelijkheden komen om het individueel keuzebudget in te zetten voor het aflossen van studieschuld.
De VNG heeft op 14 februari een laatste loonbod gedaan: 6,1% salarisstijging over 24 maanden. Vakbonden FNV Gemeenten, CNV Overheid en CMHF vinden dat zwaar onvoldoende. Manschot: ‘Dat is onder het niveau van de inflatie. Die was in februari 3,8%. Met dat loonbod gaat de koopkracht van de werknemers achteruit. Daar gaan we niet mee akkoord.’
De vakbonden voeren actie in Utrecht omdat wethouder Rachel Streefland momenteel waarnemend voorzitter is van het VNG-college voor Arbeidszaken.
De 342 Nederlandse gemeenten en de samenwerkende gemeentelijke organisaties hebben samen in totaal ongeveer 220.000 werknemers.