De werknemers willen dat hun werkgever, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), de lonen en de reiskostenvergoeding verhoogt in verband met de gestegen kosten van levensonderhoud.
Er zijn drie acties op dinsdag: in Zuidhorn (gemeente Westerkwartier), Sellingen (gemeente Westerwolde) en Stadskanaal. De acties zijn onderdeel van een landelijke estafetteactie. Tijdens de acties vragen de werknemers de verantwoordelijk wethouders om steun via een petitie.
Elanda de Boer, bestuurder Sociale werkbedrijven: ‘We vragen de VNG al sinds mei vorig jaar om over de brug te komen, maar horen steeds dat er geen geld is. Maar eind vorig jaar hebben de gemeenteambtenaren wel een extra uitkering ontvangen. Het geld is er dus wel, maar de VNG meet bewust met twee maten en laat deze werknemers in de kou staan. Terwijl veel van hen rond het minimumloon verdienen. Zij kunnen de dagelijkse boodschappen nauwelijks meer betalen.’
Vandaag voerden de werknemers nog actie in Den Haag bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Werknemers hebben in een gesprek met minister Schouten laten weten hoe zwaar zij het hebben. De actie vond plaats voorafgaand aan het overleg tussen de minister en de VNG over extra budget voor werknemers in de Sociale werkvoorziening.
De FNV dringt al vanaf mei 2022 aan op aanvullende afspraken voor de cao SW en cao Aan de slag, waar zo’n 90.000 werknemers met een beperking onder vallen. Beide cao’s zijn afgesloten op het moment dat er nog geen sprake was van stijgende inflatie. De vakbond wil dat alle lonen in de cao SW en cao Aan de slag met terugwerkende kracht per 1 januari 2023 met 10% verhoogd worden, gelijk aan de verhoging van het wettelijk minimumloon. Ook moet de reiskostenvergoeding aangepast worden aan de hogere brandstofkosten. Dat betekent een verhoging van € 0,10 naar € 0,21 per kilometer.
Veel werknemers die werken in de sociale werkbedrijven verdienen net iets meer dan het wettelijk minimumloon. Dat is op 1 januari 2023 met 10% omhooggegaan in verband met de hoge inflatie. Maar de werknemers die net iets boven het minimumloon zitten krijgen diezelfde verhoging niet. De Boer: ‘Dan krijg je een hele scheve verhouding op de werkvloer. Het verschil in beloning tussen een teamleider en werknemer is dan minimaal, terwijl een teamleider wel meer verantwoordelijkheid draagt.’
Na de acties in Arnhem, Apeldoorn, Den Haag en de acties op 21 februari in Zuidhorn, Sellingen en Stadskanaal neemt de provincie Noord-Brabant op 28 februari het stokje over. De exacte locatie(s) worden nog bekend gemaakt.