De FNV strijdt voor tussentijdse verbeteringen in de cao’s SW en Aan de slag. Want rondkomen was al moeilijk, maar nu niet meer te doen. Maar volgens de gemeentelijke werkgevers (VNG) is er helemaal niets mogelijk. Zij zeggen hiervoor geen geld te hebben. Niet voor iets blijvends, maar zelfs niet voor een eenmalig extraatje.
Maar vervolgens geven ze de gemeenteambtenaren in verband met de koopkrachtcrisis wel een eenmalige uitkering. De FNV vindt dit heel oneerlijk en daar laten we het natuurlijk ook niet bij zitten. Deze maand gaan we door met acties, hou het nieuws in de gaten!
Gelukkig begint deze oneerlijke situatie ook op te vallen in de media. Zie bijvoorbeeld dit bericht van de Omroep Friesland, met daarin een interview met bestuurder sociale ontwikkelbedrijven Elanda de Boer.
'Dat is heel zuur', zegt Elanda de Boer, bestuurder FNV Sociale Ontwikkelbedrijven. 'Dat vinden we oneerlijk. De cao loopt tot eind dit jaar. We willen graag in overeenstemming komen met de werkgevers om de mensen extra geld te geven in deze moeilijke tijden, maar helaas hebben de werkgevers ons laten weten dat dat niet mogelijk is.'
Bij het sociale werkbedrijf werken mensen onder 2 cao's. De ene groep, de mensen van de sociale werkvoorziening (SW) vallen onder een andere cao dan de ambtenaren die bij het bedrijf werken. Die groep kreeg via de cao bijvoorbeeld een eenmalige uitkering en ook een salarisverhoging. De groep SW-medewerkers niet.
Gemeenten zijn de werkgevers van Caparis en die wijzen naar het Rijk. Elanda: 'Daar moet het geld vandaan komen voor een structurele oplossing, maar we zitten op dit moment in een inkomenscrisis die om aandacht vraagt. Het is niet meer op te brengen voor deze mensen. Daarvoor kloppen we bij de werkgevers aan en vinden dat ze met een tegemoetkoming moeten komen. Dat is voor de korte termijn. Voor de lange termijn willen we meer geld voor deze branche en trekken we samen op naar het Rijk.'
'We proberen op allerlei manieren iets te doen. Zo zijn we bezig met een oproep aan de wethouders voor extra loonsverhoging. Het minimumloon is met 10% gestegen, dat moet worden doorgetrokken in de cao Sociale Werkvoorziening en de cao Aan de slag en we vinden dat de reiskostenvergoeding omhoog moet. Die staat nu op 10 cent per kilometer. De eerste 6 kilometer wordt niet eens vergoed', zegt Elanda.