In Nederland willen meer dan 130.000 mensen met een arbeidsbeperking graag werken. Toch lukt het vaak niet om werk te vinden of te houden en staan ze langs de zijlijn. De FNV wil hier iets aan doen en heeft een plan gemaakt “Recht op werk voor mensen met een arbeidsbeperking via sociale ontwikkelbedrijven”.
Op dinsdag 5 november hebben we ons plan gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Wij willen dat er een wet komt die zegt dat iedereen met een arbeidsbeperking die kan en wil werken, ook een kans op werk moet krijgen.
Sinds de nieuwe Participatiewet zijn mensen met een arbeidsbeperking afhankelijk van hun gemeente voor hulp bij werk. Vaak krijgen zij niet de steun die ze nodig hebben, waardoor ze niet aan het werk komen. Dat is oneerlijk. Wij vinden dat iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken, ook de kans moet krijgen om te werken. De belofte om extra banen te maken voor deze groep is nog steeds niet waargemaakt. Daarom willen we dat de politiek actie onderneemt.
Sociale ontwikkelbedrijven zorgen dat mensen met een arbeidsbeperking kunnen werken. Maar deze bedrijven hebben geldproblemen en staan onder druk. Wij vinden dat de overheid deze bedrijven moet blijven ondersteunen. Dit is belangrijk voor de 60.000 mensen die hier nu werken en voor anderen die er willen beginnen. In ons plan stellen we voor om te investeren in werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking. We denken dat dit in de komende 8 jaar 40.000 extra banen kan opleveren. Hiervoor is geld nodig. Dat geld is er volgens ons maar moet op de juiste manier worden ingezet. Als dat gebeurt, is het winst voor de werknemers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking en voor de maatschappij. Zeker nu er zo’n tekort aan arbeidskrachten is.
Op 27 en 28 november praat de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is een belangrijk moment om geld voor ons plan te regelen. Daarom bieden we ons plan nu aan de Tweede Kamerleden aan en gaan we in de komende tijd met hen in gesprek over ons plan. We houden jullie op de hoogte.